Trenutno se predvaja:
25. februar 2020 ob 14:44 Novice

Italijanske trgovine ob meji so dobro založene

V Furlaniji Julijski krajini za zdaj ni okuženih za novim koronavirusom. Do konca tedna pa veljajo izredni ukrepi, zaprte so tako šole, muzeji, odpovedane so športne, kulturne in druge prireditve. Preverili smo, kako je v nekaterih trgovinah ob meji.
Kljub preplahu so obmejne trgovine v Italiji dobro založene. Foto: PixelBay
Kljub preplahu so obmejne trgovine v Italiji dobro založene. Foto: PixelBay

V trgovskem centru v Miljah so zaradi izrednih ukrepov za zajezitev koronavirusa zaprli zabaviščni park za otroke in drsališče, medtem ko ostale trgovine ostajajo odprte. V eni izmed bližnjih trgovin ob italijanski meji so police še dobro založene. Eden izmed kupcev nam je povedal, da je zaradi novega virusa veliko preplaha med ljudmi: "Predvsem preveliko strahu, da bi česa zmanjkalo. V nekaterih trgovinah v mestu sem opazil, da že kaj manjka. Predvsem starejše je strah. Menim, da to ni potrebno, v deželi še nimamo nobenega primera okuženega. Kupil sem si več razkužila, si umivam roke, pazim na higieno, kar je potrebno običajno v takih primerih narediti."

V lekarni na Škofijah so zaščitne maske že pošle, razkužila pa so še na voljo, je povedala vodja lekarne Kristina Bele: "Veliko je italijanskih državljanov, ki skrbijo za preventivo predvsem kot so bile tudi smernice razkuževanje rok. Včeraj smo močno pojačali zalogo razkužil." Zveza trgovcev Furlanije julijske krajine je sporočila, da ostajajo odprti tako bari kot restavracije. Nekatere podjetnike skrbi morebitno zaprtje meje. Andrej Šik iz Slovenskega deželnega gospodarskega združenja: "Stvar zna biti za gospoadrstvo tudi neprijetno s posledicami, če se zadeva ne bo rešila v doglednem času. S kakšnim podjetjem sem že govoril in so odzivi, glede na to, da imajo opravka z dobavitelji v območjih, kjer so ta žarišča in to bo kompliciralo operativo teh podjetij."

Podjetniki se bodo z ukrepi in trenutnem stanju seznanili na današnjem srečanju s predstavniki dežele.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki