Trenutno se predvaja:
1. december 2020 ob 08:06 Novice

Iz odpadnega kruha so naredili lepilo

Kako prebivalcem Ajdovščine približati problematiko podnebnih sprememb in kako odpadnemu kruhu najti višjo dodano vrednost sta izziva, s katerima se je v soboto prek spleta spoprijelo 53 učencev in dijakov v okviru prvega Young Climathona Slovenija.
Slika je simbolična. Foto: BoBo
Slika je simbolična. Foto: BoBo

Pripravil ga je Center odličnosti nizkoogljične tehnologije, udeleženci pa so se izkazali z zanimivimi in s priročnimi rešitvami.

Zanimanje za prvo take vrste reševanje podnebnih izzivov je bilo po besedah nosilcev programa Young Climathon ogromno, saj so morali prijave po zapolnitvi zmogljivosti predčasno zakleniti. Mladi od 12. do 18. leta so se v devetih skupinah spoprijeli z izzivoma ajdovske občine in družbe Mlinotest.

O problematiki podnebnih sprememb so bili z idejo eko-parka najbolj prepričljivi dijaki Gimnazije Koper, ekipa EkoLepljivčki pa je iz odpadnega in plesnivega kruha naredila lepilo.

Dijak 2. letnika Elektrotehniške-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana, Leon Fišer: "To vodo in kruh skupaj zmiksamo, zavremo, primešamo še sol in sladkor in dobimo lepilo. Deluje kakor vsako normalno tekoče lepilo. Odlično je za lepljenje papirja."

"Občina Ajdovščina ponuja nadaljnjo spodbudo in podporo zmagoviti rešitvi," dodaja vodja programov v Centru odličnosti nizkoogljične tehnologije, Jerneja Pirnat, družba Mlinotest pa ponuja članom zmagovalne skupine štipendije.

Mladi podnebne spremembe največkrat povezujejo s taljenjem ledu, meni vodja delavnic, Maja Vrčon: "Kar je sicer zanimivo, po drugi strani pa zna biti težavno, ker posameznike oddaljuje od okolja, v katerem živijo."

Young Climathon je del mednarodnega izobraževalnega programa 'Mladi iznajditelji', katerega cilj je usposobiti mlade za gibanje o sistemskih spremembah, dodajajo še v Centru odličnosti nizkoogljične tehnologije.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki