Trenutno se predvaja:
23. april 2021 ob 06:34 Novice

Izločitev območij ob reki Soči v Kanalu in Solkanu s seznama kopalnih voda?

Na Goriškem nasprotujejo predlogu, ki reki Soči v Solkanu in Kanalu jemlje status kopalne vode.
Predvidena izločitev območij ob reki Soči v Kanalu in Solkanu iz seznama kopalnih voda je v lokalnih skupnostih in civilni družbi na Goriškem povzročila nemalo začudenja in ogorčenja. Foto: Radio Koper
Predvidena izločitev območij ob reki Soči v Kanalu in Solkanu iz seznama kopalnih voda je v lokalnih skupnostih in civilni družbi na Goriškem povzročila nemalo začudenja in ogorčenja. Foto: Radio Koper

Tako v civilni pobudi Radi imamo Sočo pozivajo k podpisu peticije za obrambo omenjene reke kot javnega dobra, ki ni samo za kopanje. Okoljsko ministrstvo v okviru spreminjanja uredbe o upravljanju kakovosti kopalnih voda pričakuje odzive do desetega maja.

Večja nihanja vodostaja in neizpolnjevanje hidromorfološkega kriterija, v primeru Solkana še raba vode za kajak stezo, so razlogi, da okoljsko ministrstvo izloča s seznama kopalnih voda na reki Soči omenjeni kraj in Kanal. Kopališča pod tamkajšnjim mostom morebiten dvig gladine zaradi jezu Ajba ne ogroža, so ob nestrinjanju s spreminjanjem uredbe prepričani v kanalski občinski upravi. Da je območje starega jezu v Solkanu je zelo pomembno za rekreacijo, šport in turizem, pa meni novogoriški župan Klemen Miklavič: "Predlagal bom civilni iniciativi, da damo skupen poziv ministrstvu, naj se odreče tej potezi umika statusa meritev kakovosti vode."

Kajti lokalna skupnost želi skupaj s pristojnimi ministrstvi to območje celovito urediti. K temu naj bi pripomogla tudi študija, ki so jo naročile Soške elektrane Nova Gorica. Direktor Radovan Jereb: "Smo prepričani, da daje kvalitetne in hitre rešitve, ki bi lahko dale rezultat že pred začetkom nove kopalne sezone."

In pred kom ali čim branijo reko v civilni iniciativi Radi imamo Sočo? Saša Marušič: "Branimo jo pred tistimi, ki bi hoteli reko in prostor v njej uzurpirati in v imenu nekih višjih interesov, kapitalskih, to stvar mogoče zapreti."

Osnutek uredbe je v javni obravnavi, zato o dokončnih rešitvah še ne morejo govoriti, sporočajo še z okoljskega ministrstva.

Tudi na včerajšnji seji novogoriškega mestnega sveta so se vrstili pozivi in pobude o tem, kako naj se občina zoperstavi nameri ministrstva. Ana Zavratnik Ugrin iz svetniške skupine Povezani, sicer pa drugopodpisana pod peticijo Radi imamo Sočo, je podala pobudo za sklic izredne seje in župana pozvala, naj se občina zoperstavi nerazumnim težnjam kapitala in države. Svetnik Sebastjan Komel iz vrst SD-ja je županu predlagal, naj pripravi javna poročila o tem, kako s pristojnimi institucijami potekajo pogovori o tej problematiki. V svetniški skupini Goriška.si pa so predlagali, naj občina skupaj s civilno iniciativo zahteva javno uporabo reke Soče in od pristojnih institucij zahteva, da pripravi pogoje, ki bodo omogočili varno kopanje.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki