Trenutno se predvaja:
26. september 2020 ob 15:54 Novice

Izola ima že drugi izmenjevalni kotiček za mlade

V prostorih Društva prijateljev mladine Izola so odprli izmenjevalni kotiček za otroke in mladostnike, ki bo deloval v sklopu aktivnosti Centra za ponovno uporabo.
Izmenjevalni kotiček. Foto: Komunala Izola
Izmenjevalni kotiček. Foto: Komunala Izola

To je že drugi izmenjevalni kotiček v izolski občini. Pred tem so ga vzpostavili na podružnični šoli Korte Osnovne šole Vojke Šmuc. Gre za pomembno stičišče otrok in mladine, ki je namenjeno tudi izmenjavi informacij in dobrih praks, izobraževanju ter krepitvi zavesti do okolja.

Komunala in Občina Izola ter predstavniki petnajstih izolskih javnih ustanov so v začetku meseca podpisali Zeleno listino, ki je ključna za uresničevanje skupne vizije Izole kot trajnostne in zelene občine ter destinacije. V tem tednu so dodali novega partnerja, to je domače Društvo prijateljev mladine. Direktor Komunale Denis Bele: "Kar pomeni, da gremo po poti tako, kot smo si jo zastavili. V združevanju, v ozaveščanju, informiranju je prava pot in le s skupnimi močmi bomo dosegli in pripeljali Izolo na raven, ki si jo vsi želimo. Da bo urejena in čista in da bomo še naprej ponosni nanjo."

Izolska komunala je doslej v projekte že večkrat vključila mlade občane. So dobri partnerji in nas navdihujejo, je še povedal Bele. Izbira prostorov društva za izmenjevalnico ni naključje. Tam vsak dan potekajo različne dejavnosti in kot pravi predsednica Ana Jamnik: "S tem v društvo vključujemo tudi starše. Prišli bodo, videlo kaj in kako delamo ter se vključili skupaj z otroki."

Izmenjevali bodo lahko obutev, oblačila, knjige, šolske pripomočke, igrače, športne rekvizite in drugo. Poleg praktične, pa ima projekt tudi simbolno vlogo. Vodja Centra uporabnih predmetov v mestu Metka Magdalena Šori: "V tej superpotrošniški družbi, kjer otroci odraščajo, v bistvu skozi naše delovanje vračamo vrednost predmetom, vračamo zavedanje, kaj je nekoč bila kakovost. In seveda kaj je naša odgovornost do Zemlje."

O socialni vlogi projekta kot je izmenjevalni kotiček pa župan Danilo Markočič: "Predmeti, ki smo jih v preteklosti metali v koše za smeti, danes lahko uporabijo tisti, ki jih potrebujejo."

Dogodek je ob uradnem odprtju pospremil izolski glasbenik, raper Andrej Bučar alias Drill. Rad sodeluje pri takih projektih, pravi: "Mislim da lahko kot glasbenik pomembno vplivam na mlajšo populacijo. Sledijo mi mnogi mladi in prav je, da z njimi delim moje prepričanje o tem, da je treba varovati okolje. Morda bom to sporočilo uspel prenesti na koga drugega, ki mi bo sledil."

Komunala Izola sicer letos beleži 58-odstotni delež ločenih odpadkov. Načrti in cilji pa so še bolj ambiciozni.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki