Trenutno se predvaja:
6. november 2019 ob 12:30 Novice

Izolska občina kupila nekdanjo tovarno Mala oprema

Nepremičnino so v okviru stečaja ajdovskega Primorja poskusili prodati že nekajkrat, a neuspešno. Tokrat so k dražbi pristopili trije dražitelji in predkupna upravičenka. Ta je pozidano stavbno zemljišče kupila za 660 tisoč evrov.
Foto: Radio Koper/Jasna Preskar
Foto: Radio Koper/Jasna Preskar

Danes je potekala javna dražba pozidanega stavbnega zemljišča v Izoli, ki ga domačini poznajo kot nekdanjo tovarno Mala oprema. Nepremičnina je bila že večkrat naprodaj; prvič za nekaj manj kot 1,3 milijona evrov, kar je trikrat več od tokratne izklicne cene, ki je znašala 380 tisoč evrov, najdlje pa je na dražbi vztrajalo podjetje Gasspar naložbe iz Portoroža. V imenu občine se je dražbe skupaj z odvetnikom udeležil podžupan Vlado Marič:

"Cena ni pretirano visoka, vsaj glede na cene, ki se vrtijo v neporedni bližini morja. Mogoče sem bolj presenečen, ker nam je dražitelj ceno dvignil. Pričakoval sem, da se bo ustavil, vsaj glede na dejstvo, da smo kdaj tudi poslovni partnerji. Zdaj, kar je, je. To ceno smo potrdili in sprejeli, jutri pričakujemo pogodbo in upam, da bomo zadevo tudi zaključili."

Pozidano stavbno zemljišče, na katerem je starejši, deloma porušeni proizvodno-skladiščni objekt, se nahaja na vplivnem območju izolskega starega mestnega jedra, ki je razglašeno za urbanistični spomenik. Tjaša Škrbina z občinskega urada za prostor in nepremičnine pritrjuje, da je bilo zanimanje za nepremičnino veliko, saj gre za izjemno lokacijo ob morju:

"Meji na obalno promenado, je v bližini starega mestnega jedra in je zelo dostopna. Zato velik interes ne preseneča."

Trenutni zazidalni načrt je v nasprotju s planskim aktom, zato gradnja na omenjenem območju ni možna. Tako bo še nekaj časa. Občina mora namreč prej sprejeti občinski prostorski načrt, nato pa še nov izvedbeni načrt, še dodaja Škrbina:

"Za kar se po sprejemu novega OPN, skladno s prostorsko zakonodajo, zagotovo odvrti še vsaj nadaljnji 2 leti."

Za vse ureditve in gradnje bo potreben javni natečaj. Tako določajo smernice predvidenega prostorskega načrta, ki med drugim terjajo, da je pri zasnovi omenjenega območja treba nameniti poseben poudarek oblikovanju zelenih površin in programom javnega značaja, površine stanovanjskega programa pa ne smejo doseči 50 odstotkov bruto tlorisne površine stavb. Občina je že lastnica območja, ki se dotika Male opreme, zato bo kot skrbni gospodar uveljavljala lastništvo tudi na tem delu.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki