Trenutno se predvaja:
6. avgust 2020 ob 15:23 Novice

Izolska občina odgovorila KPK

Izolska občina je odgovorila na zahtevo Komisije za preprečevanje korupcije in ji poslala dokumentacijo nastanitev ministrice Aleksandre Pivec sredi junija v Izoli. Prijavo sumov nepravilnosti je dobila tudi policija.
Občina v odgovoru KPK zatrjujejo, da "v nobenem primeru ni nameravala poravnati stroškov bivanja nikomur drugemu, kot predstavnikom ministrstva in varnostnikoma". Foto: BoBo
Občina v odgovoru KPK zatrjujejo, da "v nobenem primeru ni nameravala poravnati stroškov bivanja nikomur drugemu, kot predstavnikom ministrstva in varnostnikoma". Foto: BoBo

Občina Izola KPK opisuje, zakaj je trajal obisk ministrice za kmetijstvo na povabilo občine sredi junija kar tri dni. Ponovi petkov razlog, ko je podpisala pisma o nameri za ribiški muzej in sobotne ter nedeljske pogovore o ribiški in vinarski problematiki. Za slednje v odgovoru občine KPK-ju dokazil ni zaslediti. Kako pojasnjuje popravljanje računa? Občina ga je plačala, ker se je končni znesek 454,80 evrov ujemal z zneskom na naročilnici. Kdor je v kabinetu župana odredil plačilo, pa da ni bil pozoren na dve imeni na računu, ki nista bili v skladu z rezervacijo. Gre za imeni ministričinih otrok. Zato, sporočajo pisno, je župan Danilo Markočič, prevzel objektivno odgovornost in plačal znesek neupravičeno zaračunane sobe. To je storil šele včeraj!

In kdo še se ukvarja s sumom korupcije? Policijska uprave Koper so je prejela prijavo domnevne nepravilnosti v eni od javnih ustanov, zadeva je v fazi preverjanja.

S skupnim pismom se je danes oglasilo šest opozicijskih svetnikov. Nesprejemljivo ravnanje je le odraz splošnega stanja duha med funkcionarji občine in tistimi, ki v občinskem svetu nekritično podpirajo takšen način vodenja, so zapisali in dodali, da se to odraža v številnih nepremičninskih poslih, ki so se v tem mandatu silno razbohotili, nekateri pa da korenine že v mandatu prejšnjega župana. Svetnik Gašper Čehovin:

"Ne povsod, a mnogokrat so sogovorniki župana iz vrst Desusa. Strah nas je, kaže se, da upravičeno, da gre za netransparentne, koristoljubne, meritorne, kravje kupčije."

Nadzorni odbor občine je junija sprejel sklep o nadzoru upravljanja s stvarnim premoženjem občine v letih 2018 in lani. Katere nepremičninske posle konkretno, ni znano. Ni izključeno, da tudi prodajo občinskega zemljišča podjetju, ki je od župana po nenavadno visokih, s strani cenilke določenih cenah odkupil njegove oljke.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki