Trenutno se predvaja:
11. februar 2019 ob 09:37Novice

Izolska občina z novo rešitvijo za problem "kažet"

Rezultat je okrog 30 idejnih rešitev za tako imenovane kažete, ki so jih pripravili na fakulteti za arhitekturo. Med njimi bodo skupaj s Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov ter z Zavodom za varstvo kulturne dediščine izbrali nekaj najprimernejših.
Radio Koper/Jasna Preskar|
Izolska občina se je odločila za nov pristop k reševanju problema pomožnih kmetijskih objektov. Zlasti moteči so primeri v tako imenovanem amfiteatru nad mestom. Foto: Radio Koper/Jasna Preskar

Zakupnikom jih bodo ponudili na izbiro in ti bodo morali, če bodo hoteli nadaljevati dejavnost, neustrezne pomožne objekte, ki jih uporabljajo zdaj, uskladiti s predpisi ali pa jih podreti in nadomestiti z novimi.

Marsikatera kažeta na izolskem podeželju je postavljena v nasprotju s predpisi. Zlasti moteči so primeri v tako imenovanem amfiteatru nad mestom, ki kazijo zaščiteno krajino, in hišice, v katerih so si ljudje uredili bivališče, namesto da bi v njih hranili orodje. Na občini si že dalj časa prizadevajo, da bi tako prakso zajezili in izkoreninili, kar je seveda tudi v interesu Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov ter Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Pri tem nameravajo vztrajati, pojasnjuje vodja urada za prostor in nepremičnine Marko Starman:

"V vsakem primeru bo moralo biti stanje na terenu usklajeno s tem, kar zahtevajo prepisi."

V želji, da bi zakupnikom in lastnikom kmetijskih zemljišč v prihodnje olajšali postopek pridobivanja soglasij za postavitev lop, so se povezali s Fakulteto za arhitekturo in se dogovorili za nekaj vzorčnih pomožnih objektov, med katerimi bodo izbrali najbolj reprezentativne. Kot pravi Starman, so se odločili za proaktiven pristop.

"V smislu, da ponujaš neke možnosti, s katerimi se že vnaprej uskladiš s tistimi, ki bodo na koncu soglasodajalci. Sklad bo tisti, ki se bo moral strinjati, ker je lastnik, in Zavod za kulturno dediščino prav tako, ker mora pripraviti presojo, vsaj za posamezne dele občine."

Problematika presega občinske meje. "Tukaj je tudi prostor za sodelovanje med občinami na tem področju. Morda tudi za kakšne projektne rešitve. Ko človek vzame v zakup določeno zemljišče, dobi zraven še čisto konkreten projekt, taka je konkretna kažeta, po teh navodilih jo naredi in v tej zgodbi z nikomer ne boš imel težav."

Če bo potrebno, dodaja Starman, bodo merila za kažete vpisali tudi v občinski prostorski načrt. Tega naj bi sprejeli do konca letošnjega leta.

Jasna Preskar


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki