Trenutno se predvaja:
10. januar 2018 ob 12:59Novice

Izolski družbi Galeb grozi stečaj

Koprsko okrožno sodišče je za hčerinsko družbo Marketing Galeb pred tednom dni sprožilo postopek poenostavljene prisilne poravnave, krovni družbi Galeb group pa grozi stečaj.
Radio Koper|Letošnje leto se za izolsko skupino Galeb ni začelo najbolje.
Letošnje leto se za izolsko skupino Galeb ni začelo najbolje. Foto: Radio Koper

Vodstvo družbe je tudi v tem primeru družbe Galep group predlagalo enostavno prisilno poravnavo. Zadeva je v fazi predhodnega odločanja. Skupina Galeb je sicer zelo razvejana. Z njenim imenom so na Obali povezani številni veliki projekti. V Izoli na primer marina, poslovna cona in ladjedelnica, v Kopru pa prvi stadion, Ogrlica in kamionski terminal.

Družba Marketing Galeb je v postopku poenostavljene prisilne poravnave, ki pa še ni pravnomočna. V ta položaj jo je v pretežni meri pahnilo poroštvo za posojila, ki jih je sestrska družba Sermin'g najela pri Sberbanku za nakup nepremičnin na Serminu. Družba je parcele, ki jih je na omenjenem območju imela že od prej, zamenjala z občino, ki je tam načrtovala obrtno-industrijsko cono. Pozneje je zemljišča še dokupila.

Zgodbo sta zapletla sodni postopek proti vodstvu koprske občine in posledično začasna prepoved razpolaganja z nepremičninami, zaradi katerih v Galebu niso mogli izpeljati načrtov v zvezi z nakupovalnim in zabaviščnim centrom. Projekt, ki je bil ocenjen na 120 do 130 milijonov, podpisana pa je bila tudi že pogodba s tujim vlagateljem, se nato desetletje ni premaknil nikamor. Sberbank se je naveličal čakati in čeprav bi lahko šel v izvršbo, pravijo na Galebu, je zahteval stečaj Marketing Galeba, ki je bil porok za posojila.

Serming je sicer v postopku poenostavljene prisilne poravnave že od lanskega septembra. Obe družbi, tako Marketing Galeb kot Sermin'g, sodita pod okrilje matične družbe Galeb group, ta je bila porok tudi hčerinski družbi Bor, ki je pred leti na lizing kupila hotel Bor v Preddvoru z dodatnimi zemljišči. Tudi tam so se načrti v zvezi z izgradnjo turističnega kompleksa, vključno s termami, zavlekli. Upnik zdaj zahteva stečaj.

Prokurist družbe Galeb group, Bogdan Viljem Orel, pravi, da znaša njihov dolg po evidencah 100.00 evrov in da imajo tudi sami terjatve do NLB leasinga. Neporavnane račune poleg tega rešujejo tudi na sodišču. Skupina jamči za poplačilo obveznosti z vsemi svojimi firmami, pravi Orel, in dodaja, da bi lahko s prodajo zemljišč na Serminu v celoti poravnali dolgove.

Jasne Preskar


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki