Trenutno se predvaja:
2. december 2020 ob 12:00 Novice

Izpoved kozmetičarke: To ni podjetništvo, to je životarjenje!

Vrata kozmetičnih salonov so zaprta tudi v drugem valu epidemije. To predstavlja težavo za vse, tako tiste, ki potrebujejo posebno zdravstveno nego stopal, kakor tudi za vse nosilce te dejavnosti.
Foto: EPA
Foto: EPA

Irena Silič Torkar ima podjetje z dvema salonoma. Enega ima v Ljubljani, drugega pa v Novi Gorici. Razmere postajajo kritične, pravi, in če se ne bodo izboljšale, bo potrebno odpuščati. Obenem pa jo skrbijo tudi najeta posojila. Z dejavnostjo je začela pred desetimi leti, v obeh salonih ima 11 zaposlenih, ob tem pa še nekaj študentov in oseb, ki imajo odprt s. p. Že več kot tri mesece sta salona zaprta. Zaprti saloni pa seveda pomenijo velik upad dohodkov.

Irena Silič Torkar je za naš radio razložila: "Smo na približno 50 odstotkih lanskega prometa. Kljub temu zelo verjamem v svoje podjetje in zaposlene. Trenutno so vsi na čakanju. Na prvo zaprtje nismo bili dobro pripravljeni, tako da smo takrat zmanjšali stroške in se pripravili na drugo zaprtje. Tudi zato smo ga lažje prenesli, tudi v psihološkem smislu. A vseeno brez kreditov ni šlo. Ampak to ni podjetništvo, to je životarjenje." Tolikšnih stroškov podjetje ne prenese in v kolikor se razmere ne bodo izboljšale, bo prisiljena tudi odpuščati, saj, kot pravi, ne delajo na črno, ampak le, kadar lahko poslujejo.

Sogovornica nam je zaupala svoje skrbi: "Najbolj se bojimo, da se bodo stranke odvadile teh storitev. Zavedamo se namreč, da je to vseeno neke vrste luksuz. Po spomladnem odprtju se ni vrnilo okoli 30 odstotkov strank."

Skrbi je še več, pravi, saj stroški ostajajo tako kot pri polnem poslovanju, kljub temu, da ji najemodajalec, salona ima v trgovskih centrih, zaenkrat gre na roke. Vendar v nedogled to ne bo šlo.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki