Trenutno se predvaja:
7. februar 2019 ob 14:08Novice

Jasen "ne" lokalne skupnosti vadišču Poček

Postojnski občinski svet je na seji ponovno rekel ne Osrednjemu vadišču Slovenske vojske Postojna. Prvič se je to zgodilo na posvetovalnemu referendumu leta 2000, ko je 70 % občanov odločno zavrnilo vadišče.
BoBo
Vaje, ki na poligonu potekajo le nekaj sto metrov od prvih hiš, so bile v zadnjih letih izredno intenzivne in pogoste. Foto:BoBo

Kljub razsodbi Ustavnega sodišča, ki je stopila v veljavo 23. decembra lani, da Uredba o državnem prostorskem načrtu za vadišče ni bila sprejeta zakonito, vojska tam še vedno nemoteno nadaljuje z dejavnostjo, ki ogroža pitno vodo 23.000 ljudi. Občina medtem končuje s pripravo Zakona o zaščiti vodnega vira Malni, ki temelji na analizi tal in dokazuje, da koncentracije težkih kovin - svinca, kadmija, kroma, arzena, kobalta in še česa ter aromatskih spojin na vadišču - močno presegajo dovoljene vrednosti.

Župan Igor Marentič pojasnjuje, da v sklepu zahtevajo "da vadišče na območju občine Postojna nemudoma ukinejo in da se vse napovedane vaje odpovejo".

Podžupan Andrej Poljšak, ki živi v bližini vadišča, je s sklepom zadovoljen:

"Tako blizu zaprtja vadišča, kot smo zdaj, še nikoli nismo bili. Potrebujemo enotnost in da skupaj dosežemo zaprtje."

Pobudnica za oceno ustavnosti načrta za omenjeno vadišče Margareta Srebotnjak Borsellino dodaja: "Sedaj je potrebno usesti se za pogajalsko mizo in doreči pogoje umika Morsa in sil zavezništva s Počka, ker je ta črna gradnja, vaje pa protiustavne in protizakonite."

Z Ministrstva za obrambo pa so medtem sporočili, da v skladu z dogovorom med ministrom in županom pričakujejo uradno stališče občine. Šele takrat bodo zadevo tudi komentirali.

Sabrina Mulec


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki