Trenutno se predvaja:
12. april 2019 ob 14:24Novice

Je voda v Istri preveč klorirana?

V Rižanskem vodovodu zagotavljajo, da je voda javnega vodovodnega sistema varna za pitje na celotnem območju obalnih občin.
EPA|Okoli 130.000 Slovencev se z vodo oskrbuje iz lastnih zajetij.
Ultrafiltrirana voda odteče v izredno dolg in razvejan vodovodni sistem, ki obsega nekaj manj kot 1000 kilometrov. S ciljem zagotavljati in ohranjati skladno pitno vodo do slehernega porabnika, se pitni vodi pred iztokom v sistem distribucije doda dezinfekcijsko sredstvo - klor dioksid. Foto: EPA

Tako so se v istrskem podjetju odzvali na dvom, ki ga je na družabnem omrežju sprožila občanka. V vodovodu ob tem obžalujejo, da jih sama vprašala za informacije.

Občanko je zmotil vonj po kloru. Zapisala je, da je v Kopru voda tako klorirana, da si je ne upa niti piti, med tuširanjem pa da zajema sapo. V javnem podjetju pojasnjujejo, da se pitni vodi pred iztokom v sistem distribucije doda dezinfekcijsko sredstvo klor dioksid, ki ima specifičen, bolj oster vonj. Še močneje se ga zazna pri razprševanju vode, denimo s tuši, in v topli vodi. Nekateri ljudje ga zaznajo tudi že pri zelo nizkih koncentracijah.

V Rižanskem vodovodu niso v teh dneh storili nič neobičajnega in zagotavljajo, da je na podlagi rezultatov notranjega nadzora koncentracija klor dioksida v pitni vodi vseskozi znotraj dovoljenih vrednosti. V spomladanskih mesecih se praviloma začne povečevati poraba vode, kar pomeni, da voda hitreje steče po sistemu in hitreje doseže porabnike, zato je ostanek klor dioksida zaznati bolj kot običajno. Obžalujejo, da se občani s podobnimi dvomi in vprašanji ne obrnejo najprej na njih, saj da so za pojasnila in informacije vedno na voljo.

V Rižanskem vodovodu še pojasnjujejo, da belo obarvana voda ni znak prevelike koncentracije klora, kot to zmotno misli večina uporabnikov. Klor namreč ni bele barve in je v vodi raztopljen. Bela barva pa pomeni, da je v vodi veliko število mikroskopsko majhnih zračnih mehurčkov.

Mateja Rolih Maglica


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki