Trenutno se predvaja:
15. maj 2019 ob 13:50 Novice

Jubilejni Forum Tomizza o pogumu

Danes se v Trstu začenja Forum Tomizza, mednarodno srečanje, ki prihaja jutri v Koper in se v petek zaključi v Umagu. Letos je jubilejno, saj zaokroža 20 let kulturnega dialoga, povzetega po leta 1999 preminulem pisatelju Fulviu Tomizzi.
Facebook
Foto: Facebook

Forum Tomizza, sprva poklon pisatelju z meje, se je razvil v sodelovanje in uresničevanje načel družbenega in kulturnega dialoga v prostoru ob mejah in tam, kjer se stikajo slovanski, germanski in romanski svet. Vodilo srečanj, za katera je dal pobudo hrvaški pisatelj Milan Rakovac, je, da bi se ljudje v tem prostoru redno srečevali in odpirali pomembna vprašanja našega časa.

″Tomizzina ideja in naš forum, ki smo ga utemeljili v njegovem imenu in delu, se komaj zdaj pokaže v vsej dramatični vrednoti, ki jo ponujamo našemu človeku v vseh treh državah.″

Letošnja tema, o kateri so govorili na dopoldanskem srečanju, je pogum. Voditeljica koprskega dela Foruma Irena Urbič:

″Veliko ga je potrebnega, da izpelješ mednarodni kulturni projekt, veliko poguma je potrebnega, da to počneš v družbeno neugodnem okolju. Ampak svetlobo in zmago so vedno nosili tisti, ki so videli dlje.″

V Koper prihaja jutri nekaj pomembnih gostov, med katerimi velja izpostaviti francosko novinarko Florence Hartmann, ki jo poznamo bolj kot tiskovno predstavnico in svetovalko glavne tožilke haaškega sodišča Carle del Ponte. Popoldan bodo nastopili pesniki, zvečer pa bodo v palači Gravisi odprli razstavo, posvečeno literarnemu natečaju Lapis Histriae, in dan zaključili s koncertom.

Neva Zajc


Zadnji prispevki