Trenutno se predvaja:
14. maj 2019 ob 15:03Novice

Jutri odločitev o 250-milijonskem posojilu za drugi tir

Odbor direktorjev Evropske investicijske banke bo jutri do popoldneva odločil, ali bo projekt izgradnje drugega tira med Divačo in Koprom dobil 250-milijonsko posojilo. Na zadnji aprilski seji je odločanje preložil, domnevno zaradi brexita.
BoBo
Foto: BoBo

Naši državi se do konca maja mudi z zaprtjem finančne konstrukcije, drugače lahko izgubi tudi nepovratne evropske milijone. V podjetju 2TDK, ki vodi financiranje in upravljanje projekta v času gradnje železniškega odseka in njegovega obratovanja, se že dlje časa pripravljajo na oba scenarija. Ministrica Alenka Bratušek je pred dnevi v Kopru dejala:

″Prepričana sem, da je to projekt, ki več kot kliče po tem, da ga kreditira Evropska investicijska banka. Veliko je bilo lobiranja v nasprotno smer. Ne vem, čigavi argumenti bodo pretehtali. Jaz si seveda želim, da naši, strokovni. A kot smo že večkrat povedali, ima podjetje 2 TDK pripravljen tudi plan B, tako da evropska sredstva v višini 109 milijonov evrov niso nikakor ogrožena in jih bomo dobili.″

Strokovnjaki iz Evropske investicijske banke so se na minulih obiskih v Sloveniji na lastne oči prepričali o obremenjenosti in dotrajanosti obstoječe proge Divača-Koper ter o razlogih za gradnjo drugega tira. Obenem pa so imeli pripombe glede ocenjene višine stroškov in celo širine predorov.

Pristojnim v Sloveniji so zastavili vprašanja o očitkih, ki jih pobudnik minulih referendumov Vili Kovačič niza v številnih pismih evropskim ustanovam, tudi evropski banki. Jutri ali najpozneje v četrtek bo torej jasno, komu je bolj prisluhnila Evropska investicijska banka.

Tjaša Škamperle


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki