Trenutno se predvaja:
15. september 2019 ob 09:44 Novice

Kaj je danes Primorska?

Danes je dan Vrnitve Primorske matični domovini. Obeležili smo ga včeraj s proslavo v Ajdovščini, kjer smo se vprašali tudi, kakšna je Primorska danes, kako se razvija in kje so njeni potenciali.
Radio Koper
Radio Koper

Koncept Primorske je sicer zakoreninjen v kolektivnem spominu, a se spreminja, opaža Mitja Tretjak iz Trsta, ki dela in živi v Kopru.

"Zaradi tega, ker je bil sam izraz Primorska izpodrinjen iz vsakdanje rabe, se navezanost nanjo spreminja. Pri mlajših generacijah se je že spremenila, ker jo povezujejo z dogajanjem, ki je zelo oddaljena v času."

Namesto tega pogosteje slišimo, da je nekdo z Obale, ali Goriške. Se Primorska deli? Nov predlog pokrajin že pravi tako. Zato tolminski župan Uroš Brežan o tem razmišlja:

"Mogoče bi bilo bolje, da bi imeli eno pokrajino. Tako bi bili močnejši partner pri pogovorih z državo in kredibilnejši partner pri tkanju čezmejnih povezav in projektov, ki so zelo pomembni za prihodnost."

Infrastruktura in dobre povezave, so ključne dodaja Brežan. Cestne in železniške, po katerih se premikajo tovor, posel, ljudje. S Primorske jih denimo v prestolnico v službo odhaja veliko. Obratno pa manj. Med njimi je Marko Bratuš, umetniški vodja novogoriškega gledališča:

"Mislim, da je Primorska izvrstna pokrajina za živeti. Je najbolj konstruktivna duhovna regija Slovenije. Ima pa ekonomski minus za ljudi s specifičnimi poklici, za katere ne nudi dovolj možnosti, da bi v regiji dosegli svoje ambicije."

Primorsko gospodarstvo je lani poslovalo dobro, a je bruto plača Primorcev v primerjavi z državnim povprečjem nižja za dobrih 50 evrov. Primorska se lahko pohvali, da ima edina v Sloveniji pomorsko okno v svet. Niti v znanosti ne caplja: znanstvenice Centra za astrofiziko in kozmologijo novogoriške Univerze, denimo, z odkritji žanjejo mednarodne uspehe.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki