Trenutno se predvaja:
11. junij 2019 ob 09:44 Novice

Kaj je s tožbami zaradi motenja radijskih frekvenc?

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve vsako leto beleži motenje italijanskih radijskih postaj in italijanski administraciji pošlje prijave več sto primerov kršitev mednarodnih sporazumov glede uporabe radijskega spektra.
Radio Koper
Poslušalci nas vedno pogosteje sprašujejo, zakaj se naše radijske postaje tako slabo sliši in zakaj na naših frekvencah slišijo italijanske postaje. Foto: Radio Koper

Vlada je lani potrdila seznam ukrepov, s katerimi bi lahko sosede prepričali, naj tega ne počno več. Vprašanje uporabe frekvenc, ki so bile dodeljene slovenskim radijskim postajam in s tem kršitve mednarodnih sporazumov, se je od prijav in opozarjanja preselilo v sodne dvorane. Če so do sedaj italijanske postaje tožile slovenske in tožbe na italijanskih sodiščih dobivale, je naša država zdaj tudi tožnik in stranski udeleženec v tožbah, ki jih vodi RTV. V teku je 13 postopkov, nam je povedal v. d. generalnega direktorja Direktorata za informacijsko družb na ministrstvu za javno upravo Uroš Svete:

"Je tudi pravni način reševanja tega spora v teku. Mislim pa sam osebno, da to ne bo dovolj, da bomo morali tudi druge ukrepe izpostavit in uveljavit, pa seveda tudi sodelovanje in dogovarjanje z italijansko republiko."

Naše radijske postaje lahko, da bi se zaščitile, uporabljajo tudi večjo moč oddajnikov, je povedal pomočnik generalnega direktorja RTV za tehnična vprašanja Marko Filli.

"Država je lani spremenila zakonodajo, kar se tega tiče, in dejansko dovolila te večje moči, ki jih mi potrebujemo za to, da se sploh slišimo na Primorskem. Sicer se bi se lahko zgodilo, da naših programov na tem območju sploh ne bi bilo slišati."

Z digitalnim radijem teh težav ne bi bilo. Dab sistem je prihodnost, a le, če bo država vzpostavila nov mulitplex, še dodaja Filli.

"Ta multiplex bo pa razdeljen na vzhod in zahod, pa na Ljubljano kot osrednji del Slovenije. In multiplex bo seveda omogočal, da bo v zahodni del vstopil Radio Koper, na vzhodni pa Radio Maribor in bo to spet odprlo prostor tudi drugim regionalnim programom, ki se bodo lahko na ta način umestili."

Do vseh teh rešitev, se bodo morali poslušalci pogosto znajti tako, da na radijskih sprejemnikih vztrajno iščejo in najdejo priljubljeno radijsko postajo.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki