Trenutno se predvaja:
22. januar 2019 ob 11:10Novice

Kajakaše razburilo načrtovano 5-kratno povišanje cen dovolilnic za plovbo po Soči

Na družbenih omrežjih se je včeraj bliskovito razširila neuradna informacija, da nameravajo občine Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal za petkrat povišati ceno dovolilnic za veslanje po Soči. Veslači so že začeli podpisovati peticijo.
Razburjeni veslači so že začeli podpisovati peticijo proti povišanju cen, čeprav gre šele za osnutek odloka. Do torka dopoldan je peticijo podpisalo že skoraj 900 ljudi. Foto: BoBo

Kot je razvidno iz osnutka Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o določitvi plovbnega režima na reki Soči in Koritnici, ki sicer ni javen, a smo ga pridobili v uredništvu, naj bi se po novem za kajak oz. plovilo, namenjeno največ trem osebam, obetale občutno višje cene. Če bi torej šli s svojim kajakom veslat na Sočo, bi namesto 3 evre dnevno plačali 15 evrov, namesto 16 za tedensko karto 60 evrov in namesto 30 po novem kar 200 evrov za sezonsko dovolilnico. Prav tako osnutek predvideva tudi povišanje cen za rafte. Pobudnik peticije proti dvigu cen Tržačan Pietro Linda ima že od leta 1992 športno agencijo Alpin Action na Trnovem ob Soči.

"Nikjer na svetu se ne plačuje za uporabo reke, še posebej na takšne vsote. Kajakaši tri evre celo radi plačajo, ker vedo da se denar vrne za urejanje. Glavna težava po mojem niso kajakaši, več zmede in gneče povzročajo rafti, ampak tudi tega se ne da urediti z dvigom cen, dokler se vsako leto pojavijo tri nova podjetja z enim ali dvema raftoma."

Ne gre za zaračunavanje reke, temveč vstopno-izstopnih mest, odgovarja župan Občine Kobarid Marko Matajurc, ki je glavni pobudnik dviga cen, in miri: "To ne pomeni, da bo stvar kar šla na občinske svete, ampak to je bilo bolj informativne narave, zato so ga dobili tudi predstavniki GIZ-a v roke, da se vidi, da se začnemo pogovarjati. Je neka izhodiščna cena."

"Na reki Soči je kar nek kaos, ki ga je treba urejati, tudi s cenami, ampak to je vse stvar pogovora, dogovora. Mogoče dobimo tudi kakšne druge ideje, ampak stvar bo nedvomno potrebno urediti," dodaja Matajurc.

Čeprav torej cene niti med vsemi posoškimi občinami še niso usklajene in predlog še zdaleč ne pomeni, da bodo cene obveljale, so posoški ponudniki prepričani, da so z njim škodo v ugledu že naredili.

Mariša Bizjak


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki