Trenutno se predvaja:
4. april 2021 ob 09:06 Novice

Kako bo letos s prireditvami na Idrijskem?

Festival idrijske čipke odpade, praznik idrijskih žlikrofov bo!
Idrijska čipka - slovenski ponos. Foto: BoBo
Idrijska čipka - slovenski ponos. Foto: BoBo

Vnovično slabšanje epidemiološke slike postavlja v negotovost tudi organizatorje številnih tradicionalnih prireditev. Na Idrijskem so denimo sprejeli odločitev, da Festivala idrijske čipke, ki bi moral biti junija, letos ne bo. Še vedno pa načrtujejo nekatere druge, prav tako odmevne, dogodke.

Festival idrijske čipke so lani izvedli v okrnjeni, spletni različici, letos so ga povsem odpovedali. Prvi razlog so negotove razmere, drugi in odločilen pa ta, da bi bila to jubilejna, 40-ta izvedba, je pojasnila direktorica Zavoda za turizem Idrija Valerija Božič: "In smo se v strokovnem in upravnem odboru soglasno odločili, da prestavimo vse skupaj na naslednje leto, ko bomo v bistvu festival lahko organizirali v obliki in z vsemi vsebinami kot se za tako častitljivo obletnico spodobi."

Da zgolj virtualen festival letos ne pride v poštev, se strinjajo v Društvu klekljaric idrijske čipke. Predsednica Andreja Uršič: "Klekljarice predstavljamo živost, ki je splet ne more nadomestiti."
Bodo pa čipkarice pripravile eno od treh strokovnih razstav, ki bodo odprte čez poletje, s svojimi umetninami bodo okrasile izložbe v mestu in s prikazom klekljanja popestrile druge dogodke v mestu. Odpoved festivala pa s precej grenkobe sprejemajo v Čipkarski šoli Idrija. Kot je povedala vodja Metka Fortuna, razumejo razloge za odločitev: "Hkrati pa nam ni prijetno ob tej odločitvi, ker vemo, da izgubljamo stik s potencialnimi strankami, ljubiteljicami klekljanja, vendar bomo vse druge aktivnosti izpeljali v največji možni meri."

V Idriji se bodo zdaj osredotočili na izvedbo Praznika žlikrofov, ki bo 21-ega avgusta. Na isti datum bo tudi tekaška prireditev Hg Trail. Od junija do oktobra pa naj bi se zvrstili še številni drugi dogodki, kot so Idrija Oživi, Teden evropskih geoparkov, Četrtki na placu in Odsevi srebrnega časa.

Nina Brus


Zadnji prispevki