Trenutno se predvaja:
6. februar 2019 ob 15:48Novice

Kako bomo kulturni praznik obeležili na Primorskem?

Ob slovenskem kulturnem prazniku se bodo tudi na primorskem odvijale številne prireditve. Ob tem pa bodo kulturne institucije odprle vrata za brezplačne oglede razstav in zbirk. V nadaljevanju nekaj najzanimivejših dogodkov.
BoBo|Prešeren živi skozi svoje pesmi ter imena ulic ter javnih ustanov.
Ponekod, denimo v Kopru, bodo pripravili branje Prešernovih poezij. Foto: BoBo

Začnimo z osrednjo proslavo Slovencev v Italiji v čedajski cerkvi sv. Frančiška v nedeljo ob 17. uri. Naslovili so jo Kot ptice prešerno – glasbeno popotovanje od morja do gora. Program bosta oblikovali glasbeni šoli Glasbena matica in Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel.

Bogat program ob kulturnem prazniku je pripravil Goriški muzej. Ogledate si lahko stalno umetnostno zgodovinsko zbirko, zgodovinske razstave o Viktorju Ullmanu, Ženskah v prvi svetovni vojni, Grobovi so lepi v tem času, Vinarski muzej v Vipavi in razstavo Državna meja na Goriškem. Temu pa dodajajo še delavnico na temo Zgradili bomo Novo Gorico, na kateri bodo udeleženci s kockami in fotografijami gradili in dokončali gradnjo Nove Gorice.

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini organizirajo animacijo za otroke in odrasle in vodstvo po razstavah, v nedeljo pa bo v Vipavi tradicionalni koncert Vipavskih tamburašev.

Mestni muzej Idrija ob kulturnem prazniku odpira vrata v Idriji in Cerknem, v gostišču V Logu pa v okviru projekta Franja nas povezuje, ki ohranja dediščino in sporočilnost partizanske bolnišnice, pripravljajo srečanje s predavanjem o medvojni prehrani in to bodo povezali v spomin na povojna srečanja Franjevcev.

V Kopru bodo na Prešernovem trgu pripravili Dan poezije. Ob prebiranju mojstrovin naših pesnikov vabijo udeležence, da predstavijo tudi svoje pesniške stvaritve. Še v Lipico – zaradi izjemnega zanimanja bodo jutri kar dvakrat ponovili predstavo Vilinska pravljica o Lipici, obiskovali pa si bodo lahko brezplačno ogledali kobilarno in posestvo.

Ingrid Kašca Bucik


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki