Trenutno se predvaja:
25. marec 2020 ob 07:26 Novice

Kako je poskrbljeno za brezdomce?

Brezdomci so v teh izrednih razmerah zelo ranljiva kategorija državljanov.
Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay

Zaradi svojega načina življenja imajo oslabljen imunski sistem in so zato bolj dovzetni za okužbe. Ker so brez doma, na javnih površinah pa se ne smejo več zadrževati, so se znašli v težkem položaju. Po drugi strani pa se pristojni na lokalni ravni zavedajo, da predstavljajo veliko tveganje za lastno in javno zdravje.

Na Goriškem je brezdomnih približno 20 ljudi. Dnevni center, kjer so se lahko stuširali in skuhali osnovne obroke hrane, je po navodilih pristojnega ministrstva zaprl vrata. Zavetišče v Novi Gorici pa je odprto le od večera do jutranjih ur. Vodja Vesna Lipušček: "Mi smo polni, imamo 12 uporabnikov. To je težka situacija za naše fante, ker so oropani socialnih stikov, ne vejo, kam bi se dali čez dan, ko je dnevni center zaprt. Vse bo v redu, dokler ne pride do okužbe. Mi že zdaj nimamo zaščitnih mask, očal, nič ... ničesar, razen razkužil, ki sem jih zelo zelo drago kupila v lekarni."

Nekateri se čez dan zbirajo v zapuščeni tovarni v bližini mesta. Član Šentove terenske ekipe za uporabnike prepovedanih drog, Luka Mrak, je povedal, da si z mestno občino in civilno zaščito izmenjujejo podatke in iščejo rešitve.

Najnovejše so informacije občine, da bi se jim pripeljalo bivalne kontejnerje, se pravi, da bi notri bivali po dva ali štiri. Nameščeni bi bili blizu zdajšnjega Centra uporabnikov drog.
V Kopru imajo približno 45 brezdomnih oseb. Zanje na terenu s toplimi obroki in svetovanji skrbi Rdeči križ, odprto pa imajo tudi zavetišče, nam je povedala Mojca Klun: "Pri tem smo pozorni na to, da brezdomnih ne pahnemo v še večjo stisko. Program je na razpolago cel dan, nekateri so vključeni v program prejemanja toplih obrokov, predvsem tisti, ki so prepuščeni ulici, tisti del, ki je vključen v program zavetišča, pa ima na razpolago dostop do sanitarij in čajne kuhinje ter osnovnih življenjskih potrebščin."

Zagotovo bi morali vse brezdomne tudi testirati in v teh izrednih razmerah poskrbeti za njihovo zdravstveno stanje, saj predstavljajo visoko stopnjo zdravstvenega tveganja.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki