Trenutno se predvaja:
27. november 2020 ob 09:14 Novice

Kako se soočajo z epidemijo avtošole?

Ob ukrepih za zajezitev pandemije so se ustavila tudi izvajanja usposabljanj kandidatov za voznike motornih vozil. Na Agenciji za varnost prometa pripravljajo rešitve za opravljanje izobraževanj tečajev na daljavo.
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Že po spomladanskem obdobju zaprtja so avtošole pripravile ustrezne zaščitne ukrepe za izvajanje usposabljanj. Ko se bodo ukrepi sprostili, pri tem ne pričakujejo težav, se pa ob vnovičnem zaprtju pojavljajo druge, pravi predsednik Združenja šol vožnje Slovenije, Martin Miklavc: "Nekateri izpostavljajo, da v jesenskem delu, ko je pomoč države vezana na promet preteklega leta in dvignjena na 20 odstotkov, bo za marsikoga problem, ali to lahko koristi ali ne, glede na to, koliko ima prometa oz. koliko je bila njegova dejavnost aktivna v poletnem času."

Vsak teden mirovanja pomeni določen izpad, pove vodja Avtošole Capris, Elvis Koščica. V podjetju imajo 20 vozil, zaposlenih je sedem oseb: "Imamo še fiksne stroške, kot so najemnina pisarne, poligona, imamo stroške z vozili, ki jih ne moremo uporabljati. Če bi taki ukrepi veljali za avtošole do konca leta, potem postane vprašljivo preživetje podjetja."

Na nadaljevanje usposabljanj čaka na njihovi avtošoli okrog 70 kandidatov. Za izvajanje izobraževanja na daljavo teoretičnega dela tečajev cestno-prometnih predpisov, bi bile potrebne spremembe, pojasnjuje Koščica: "Po trenutni zakonodaji in pravilnikih imamo točno določeno, v kateri učilnici smemo to izvajati in se ta učilnica vpiše v register o avtošolah. Tečaj se sme izvajati samo v teh učilnicah."

Na Agenciji za varnost prometa pravijo, da že izvajajo aktivnosti, s katerimi bi se uveljavilo tudi opravljanja teoretičnega dela na daljavo. Ob tem se povezujejo z deležniki, ki delujejo na področju podobnih izobraževanj. Dodajajo še, da gre za dolgoročen koncept, saj se rešitve ne bodo nanašale le na obdobje pandemije, temveč bodo v prihodnje ena izmed možnosti načina usposabljanja.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki