Trenutno se predvaja:
23. oktober 2020 ob 12:44 Novice

Kako so v praksi zaživeli včeraj sprejeti ukrepi v Obalno-kraški regiji?

Omejitve, ki jih drugod po Sloveniji poznajo že nekaj časa, od sinoči veljajo tudi v Obalno-kraški regiji; ta je zaradi povečanega števila okužb kot zadnja postala rdeča. Lokali bi morali biti zaprti, ljudje pa bi morali tudi na odprtem nositi maske.
Ivan je dobil svojo skodelico kave. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Ivan je dobil svojo skodelico kave. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Tako na Krasu kot v Istri dva različna svetova: gostinci, ki so razumeli, da ne smejo poslovati in drugi, ki so imeli polne terase gostov. Med njimi je bil Ivan iz Sežane: "Tudi sam sem bil prepričan, da zjutraj ne bom mogel na kavo, potem pa sem prišel in jo brez težav dobil."

V sosednjem baru pod sežanskim stadionom so šele po našem poizvedovanju poklicali na zdravstveni inšpektorat in lokal zaprli. Drugemu gostincu je bilo to jasno že sinoči.

Problem je v lokalih s hrano. "Mi imamo le postrežbo, se da preživeti. Pomembno je zdravje, ne dobiček, "pravijo ponudniki.

Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

V Kopru je slika podobna: lokal na tržnici s polno teraso. Lastnik pa: "Jaz sem ta odlok razumel, da je lokal zaprt od sobote. Kdo pa bo ponoči bral Uradni list, lepo vas prosim!"

Tine ga je, zato v gostilni danes ponuja le dostavo hrane na dom: "Na hitro smo se pripravili. Sinoči smo še spremljali, kaj se bo zgodilo. S kolektivom smo bili na zvezi do 23.00, nato smo se odločili, da zapremo in uredimo le za prevzem."

Tine iz Kopra se je včeraj pozno zvečer z ekipo odločil za reorganizacijo dela. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Z uporabo mask je bilo podobno: "Maske potrebujemo tudi na odprtem, zaradi našega varstva. Saj ni za vedno, se je treba potruditi." "Prej nisem imela na odprtem, zdaj pa ja."
"V torbi jo imam, zdaj si jo bom dala gor."

Še en ukrep, ki še vedno razdvaja prebivalce obalno-kraške regije, pa je: zakaj ne smemo čez mejo, če lahko k nam brez težav prihajajo sosedje Italijani?

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki