Trenutno se predvaja:
3. julij 2020 ob 08:05 Novice

Kako zagotoviti varnost na plaži?

Minuli konec tedna so plaže v slovenski Istri pokale po šivih. Pozanimali smo se, kaj upravljalci plaž in občine sploh lahko naredijo, da bo med ljudmi zagotovljena priporočljiva varnostna razdalja.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Tako številčnega obiska, kot so ga imeli minuli konec tedna na Centralni portoroški plaži, ne pomnijo zadnjih 20 let, je povedala strokovna sodelavka na Okolju Piran, Jana Pines, čeprav izkušnje kažejo, da je gnečo v prvem počitniškem vikendu moč pripisati tudi prazniku.

"Opozorila že imamo, so jasna in nadzorna. Opravljamo nadzor, opozarjamo tako na plaži kot na pomolih. To počnejo naši zaposleni kot tudi reševalci iz vode. Kaj še bi lahko storili v tem trenutku, ne vemo, kajti plaže ne moremo zapreti, saj je odprtega tipa."

Na plaži v Žusterni pri Kopru, s katero upravlja Zavod za šport, so ocenili, da je 700 kopalcev tista številka, ki gostom še zagotavlja varnostno razdaljo, je povedal direktor Duško Madžarovič:

"Spuščamo samo skozi glavni vhod. Na tem vhodu gre za star način fizičnega štetja, kolikor jih gre ven, toliko jih gre lahko notri; z nekim opozarjanjem, kontrolami skušamo ljudi med sabo ločiti."

Na kopališču v Kopru je upravljalec, podjetje Marjetica, zaposlil študente, ki obiskovalce opozarjajo na razdaljo, namestili pa so tudi opozorilno tablo o trenutnem številu kopalcev.

V Ankaranu večino kopališč ureja občina. Uradnega režima, na katerega bi se lahko sklicevali, ni, opozarja podžupanja Barbara Švagelj:

"To so odprti javni prostori, na katerih se ljudje lahko svobodno gibljejo in zbirajo. Največ, kar lahko naredimo, je, da apeliramo na odgovornost ljudi."

Pri obisku na plažah je odgovornost na nas, koliko skrbimo za svoje zdravje in zdravje drugih, je še dodala Švagljeva, Pinesova iz Okolja Piran pa je razložila, da tudi možnost najema dodatnih varnostnikov ali rediteljev ni smiselna, saj bo tisti, ki ne želi upoštevati varnostnih priporočil, našel način, kako jih zaobiti.

V Istri so hoteli in apartmaji dobro zasedeni

Hoteli v piranski občini so skoraj popolnoma zasedeni, je povedala Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož:

"Nekateri izmed njih so omejili svoje kapacitete, zato da se lahko njihovi gostje počutijo varneje. Zaenkrat beležimo kar 80 odstotkov domačih gostov, to je povsem drugačna struktura, kot smo je bili vajeni v prejšnjih letih."

Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Tuji gostje prihajajo predvsem iz Avstrije, Nemčije in Madžarske. V turistično-informacijskih pisarnah prejemajo v teh dneh tudi veliko klicev in povpraševanj po možnosti koriščenja turističnih bonov. Kljub spodbudnemu številu gostov v zadnjih tednih je bilo zaradi zdravstvenih razmer v prvem polletju letošnjega leta za 70 odstotkov manj nočitev:

"Pričakujemo, da se bodo ti odstotki kljub vsemu nekoliko izboljšali, ko prejmemo tudi podatke vseh namestitvenih kapacitet, predvsem mislim, da bodo letos privatne namestitve bolje zasedene, kot so bile prejšnja leta."

Turistični ponudniki nastanitev so v Izoli zadovoljni s trenutnim povpraševanjem in rezervacijami, pravi direktor izolskega Turističnega združenja, Dean Kocjančič:

"Nekateri hoteli imajo za določene termine že ustavljeno prodajo, tako da stimulirajo ostale razpoložljive termine."

Letošnjo poletno sezono spremlja veliko negotovosti, kar se pozna pri spreminjanju rezervacij, pravi Mateja Hrvatin Kozlovič, predsednica Turistične zadruge Zakladi Istre, ki združuje več kot 15 ponudnikov nastanitev na podeželju:

"Po teh zadnjih praznikih, ko je bila zasedenost izredno visoka, se zdaj stanje nekoliko umirja, tako da sproti dobivamo rezervacije za tekoči teden. Ljudje izredno koristijo bone, zadovoljni so, da imajo to priložnost."

V turistični zadrugi se nadejajo, da bodo poletno sezono izpeljali s podobnim številom gostov kot lani.

V.P.G., T.L.


Zadnji prispevki