Trenutno se predvaja:
23. april 2019 ob 10:32 Novice

Kako zdravi so prebivalci v koprski zdravstveni regiji?

Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v Sloveniji. Med drugim se je zmanjšal delež prekomerno prehranjenih otrok, zaskrbljujoča pa je še vedno raba alkohola.
Pixabay|Zdravnikom družinske medicine je prekipelo.
Povečala se je tudi odzivnost na preventivne programe, zmanjšala pa umrljivost in število okužb s klopnim meningoencefalitisom. Več je tudi bolniške odsotnosti. Foto: Pixabay

Krajani koprske in piranske občine bolj kot drugi zaznavajo, da bivajo v hrupnem okolju. Najmanj hrupa beležijo v Sežani, v Komnu in Hrpeljah-Kozini. Tu je sicer zaznana nekoliko večja prehranjenost odraslih in otrok, v obeh primerih so vrednosti najnižje v Izoli, a so vse občine glede tega slabše v primerjavi s povprečjem v državi.

Pod povprečjem pa je, razen v Pivki, poraba zdravil za znižanje tlaka. V Sežani, Komnu, Pivki in Ilirski Bistrici beležijo zmanjšanje števila novih primerov raka. V najmlajši slovenski občini, Ankaranu, so ljudje zaradi bolniške odsotni dobrih 15 koledarskih dni v letu, kar je v slovenskem povprečju. Najmanj, to je manj kot 13 dni, pa so zaradi bolezni odsotni v občini Sežana.

Imajo tudi boljši odziv na presejalni program za zgodnje odkrivanje raka materničnega vratu Zora. V odzivnosti na ta in na presejalni program zgodnjega odkrivanja raka črevesja in danke Svit pa je bistveno nad slovenskim povprečjem Komen, kjer pa beležijo visoko stopnjo bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka – ta je skoraj dvakrat višja od povprečja.

V Kopru beležijo največ odsotnosti zaradi bolniške, to je 16 koledarskih dni, nižji od povprečja pa je delež oseb, ki prejemajo zdravila za sladkorno bolezen. Enako je v Izoli, kjer pa zaznavajo višji delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji, kar je značilno tudi za Piran.

Več na tej povezavi.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki