Trenutno se predvaja:
17. januar 2019 ob 10:05 Novice

Kam s knjigami, ki jih nočete več?

Imate doma knjige, ki jih ne berete več, na knjižnih policah pa ni prostora za nove naslove. Ali se selite in nimate več v načrtu 'knjižnega kotička'. Če ste med tistimi, ki menijo, da knjige ne sodijo v smeti, ste verjetno v dilemi.
Radio Koper/Mateja Rolih Maglica|
Dragica Vrečko sprejme vse knjige, jih odkupi, menja ali sprejme v dar. Foto: Radio Koper/Mateja Rolih Maglica

Neredko se zgodi, da se v stanovanjih nakopiči preveč knjig – morda nam na policah stojijo zaprašene enciklopedije ali pa so otroci prerasli kartonke in slikanice. In čeprav bi se jih radi znebili, jih večina noče vreči v smeti. Če jih ne sprejmejo prijatelji ali znanci, so naslednja možnost antikvariati.

Vodja koprskega Librisa Ingrid Celestina ugotavlja, da si ljudje knjig ne želijo več tako kot včasih. "Mi v antikvariatih in bukvarnah jih z veseljem sprejmemo. Seveda pa je več knjig kot kupcev, ljudje jih tudi v vrečkah puščajo pred vrati. In tako so knjige, kot vsako drugo blago, vredne toliko, kolikor je povpraševanja po njih. Tako da jih, tudi če bi želeli, ne odkupujemo, morda le kak izjemen primerek."

Največkrat ljudje prinašajo knjige ob prenovah, selitvah, ko umrejo starejši ljudje, dodaja Celestina. Takrat me posebej razžalosti, če naletim na knjigo s posvetilom, ki je nekoč nekomu nekaj pomenila.

Vsekakor pa si prizadevajo, da bi knjige živele naprej. Tako kot Dragica Vrečko iz Bukvarne 1550, ki prav tako sprejme vse knjige. Sama jih tudi odkupuje, običajno pa jih ovrednoti in potem si lahko darovalec pri njej za določen znesek izbere druge knjige.

V knjižnicah si z darovanim gradivom, za katerega ne plačujejo, pomagajo pri popolnjevanju svojega fonda, saj se zgodi da določenih gradiv nimajo ali pa z darovanimi izvodi nadomestijo svoje dotrajane. "Najbolj smo veseli domoznanskih knjig, izdaj, ki jih knjižnica nima," sta nam povedalibibliotekarka Viktorija Kante iz Lavričeve knjižnice v Ajdovščini in vodja nabavnega oddelka Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper Nives Ventin.

Še ena možnost, če želite podariti knjige, pa so izmenjave. V Centru mladih Koper jo bodo po daljšem premoru spet organizirali prvi torek v februarju. Kot pojasnjuje Mojca Vojska, se bodo izmenjave nadaljevale vsak mesec, potekajo pa po principu 'kolikor prineseš, toliko odneseš'. "Ljudje za vsako podarjeno knjigo – pomembno je le, da je v dobrem stanju – dobijo kupon, ki ga na zamenjajo za katerokoli drugo knjigo. Če vam trenutno nobena knjiga ni všeč, lahko pridete naslednji mesec spet, " je pojasnila Vojska.

Najboljši recept proti kopičenju knjig pa bi bil, kot zaključi Celestina, "da začnemo ljudje več brati, da bi se knjige naravno uničijo, ker bi bile preveč polistane in raztrgane" in bi lahko brez slabe vesti končale tudi med starim papirjem.

Celotni oddaji Radio Koper Svetuje lahko prisluhnete tukaj.

Mateja Rolih Maglica


Zadnji prispevki