Trenutno se predvaja:
17. oktober 2019 ob 13:36 Novice

Kam z azbestnimi odpadki?

V zbirnih centrih tolminske Komunale za vse tri posoške občine azbestnih odpadkov ne sprejemajo več, ker zanje nimajo skladiščnih in prostorskih pogojev.
Primorske novice/Helena Race|
Azbestni odpadki ne smejo končati na črnih odlagališčih, poudarjajo lokalne skupnosti. Foto: Primorske novice/Helena Race

V severnoprimorski regiji za azbestne odpadke večinoma poskrbijo občine, kar pomeni, da je za občane odvoz brezplačen. Lokalne skupnosti na širšem Goriškem so se za subvencioniranje odločile predvsem zaradi grozljivih posledic, ki jih je v preteklosti povzročil anhovski Salonit in zato, ker niso želele, da bi ti odpadki - ob že tako obremenjeni dolini - končali na črnih odlagališčih.

Pet občin na ožjem Goriškem ima za gospodinjstva urejen brezplačni odvoz azbestnih odpadkov. Izjema je šempetrsko-vrtojbenska občina. Tamkajšnji župan Milan Turk je povedal, da ravnanje z azbestno-cementnimi odpadki ne sodi v gospodarske javne službe, ki so jih dolžne izvajati občine. Pri tem dodaja, da v kolikor bodo svetniki izkazali, da gre za poseben javni interes, bodo za odvoz zagotovili določena proračunska sredstva.

V Posočju občini Bovec in Tolmin subvencionirata odvoz azbestnih odpadkov, v Kobaridu pa morajo prebivalci zanj plačati. Župan Marko Matajurc je povedal, da je bil takšen odlok sprejet v preteklosti, zato ga namerava spremeniti:

"Treba ga bo dati ponovno na mizo in ga v dobro narave in ekološke ozaveščenosti malo predelati. Upam, da bo tudi občinski svet sprejel pametno odločitev, ki bo v korist narave."

V zbirnih centrih tolminske Komunale za vse tri posoške občine od prvega oktobra več ne sprejemajo azbestnih plošč, ker zanje nimajo skladiščnih in prostorskih pogojev. Direktor Komunale Berti Rutar je zato pozval občane:

"Te odpadke naj ne odlagajo v naravi. Naj počakajo dva do tri mesece in jih takrat odpeljejo v naše zbirne centre, kjer jih se jih odpelje naprej."

Na Goriškem z odvozom nimajo težav. Dario Rolih iz novogoriške Komunale, je povedal, da so pred kratkim sicer zamenjali prevzemnika:
"Sicer z nekoliko omejenimi količinami, toda zaenkrat prevzem in oddaja potekata nemoteno."

V Ajdovščini in Vipavi odvoz azbestnih odpadkov ne subvencionirata občini, temveč tamkajšnje Komunalno-stanovanjsko podjetje. Na ožjem Goriškem sicer poberejo od 400 do 500 ton azbestnih plošč na leto. Ker so odpadki donosna tržna dejavnost, so cene različne. Tona stane od 130 do 190 evrov.

Na sežanski komunali so letos morali poiskati novega prevzemnika za azbestne odpadke iz štirih kraško-brkinskih občin. Odlagališče Globoko v Trebnjem je njihovo pošiljko zavrnilo zaradi izpolnjenih kvot. Zdaj azbestne odpadke vozijo na jeseniško odlagališče Mala Mežakla. Tri komunale istrskih občin za enkrat nimajo težav. Komunalna podjetja opozarjajo predvsem na dejstvo, da nimajo zagotovljenega stalnega prevzema teh nevarnih odpadkov.

Na sežanski komunali so se letos sicer prvič soočili s tem, da so morali poiskati drugega prevzemnika za azbestne odpadke, ker je prvi zapolnil kvote. Vlasta Kukanja iz sežanske komunale ob tem poudarja:

"Tudi za druge odpadke se moramo sami znajti, da dobimo prevzemnika, ki jih bo uničil, ali odložil. Ampak azbest je specifičen odpadek, ki pa ga lahko predamo samo odlagališču."

Takšnih odlagališč je v državi devet. Letno količino azbestnih odpadkov, ki jo lahko vsako od teh sprejme, določa okoljevarstveno dovoljenje Agencije za okolje. Nobeno od odlagališč pa občinskim komunalnim podjetjem ne zagotavlja stalnega prevzema. Anja Domenik iz izolske Komunale.

"Menimo, da je glavna težava predvsem predaja dotičnih odpadkov prevzemnikom, ki prosto delujejo na tržišču. Odločitev o morebitnem prenehanju prevzemanja azbestnih odpadkov je tako izključno na strani prevzemnika."

Sicer pa je v kraško-brkinskih in istrskih občinah azbestnih odpadkov v zadnjih letih vse manj. Na državni ravni je bilo po podatkih ARSA v letih 2016 in 2017 samo izolirnih in gradbenih materialov, ki vsebujejo azbest, odloženih dobrih 13 tisoč 400 ton.

Nataša Uršič in Lea Širok


Zadnji prispevki