Trenutno se predvaja:
16. april 2021 ob 11:09 Novice

Kanalski svetniki so se seznanili z delnimi rezultati onesnaženosti zraka

Občinski svet Kanala ob Soči se je na sinočnji izredni seji seznanil z vmesnim poročilom o virih, ki povzročajo onesnaženost zraka v tem delu Soške doline. Meritve opravlja Univerza v Novi Gorici.
V občini Kanal ob Soči so mnogi zaskrbljeni glede kakovosti zraka in morebitnih onesnaženj. Foto: BoBo/Borut Živulovič
V občini Kanal ob Soči so mnogi zaskrbljeni glede kakovosti zraka in morebitnih onesnaženj. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Začeli so novembra lani, meritve bodo trajale eno leto, merijo pa črni ogljik, kovine in delce PM10. Po strokovno izčrpni predstavitvi delnih rezultatov je največ vprašanj in mnenj kanalskih svetnikov prišlo iz Liste za zdravje in kakovost bivanja.

Zelo malo je težkih kovin, nekaj je elementarnega ogljika, prevladujejo pa organski delci, med drugim ugotavljajo na novogoriški univerzi po trimesečnem merjenju onesnaženosti zraka v srednji Soški dolini. Vodja Centra za raziskave atmosfere, Griša Močnik: "Videli smo promet, videli smo kurjenje lesa, videli smo tudi vir, ki zgleda kot cementarna. Vendar kvantitativno za zdaj še ne moremo reči, koliko ti posamezni viri prispevajo k vsem delcem PM10 ali k učinkom teh delcev na naše zdravje."

V analizo se v treh dneh od njenega prejema niso mogli poglobiti, kaže pa, da ni vse v redu z zrakom, meni Ivan Križnič z Liste za zdravje in kakovost bivanja: "Petinpetdeset odstotkov se predvideva, da je povzročitelj Salonit Anhovo. Ni še dokazano, ampak iz študije tako izhaja."
Socialni demokrat Risto Djurič pa: "Iz vseh teh raziskav ni dognano, od kod so določeni viri onesnaževanja." Županja Tina Gerbec delne rezultate za zdaj težko komentira: "Nestrpno pričakujemo zaključno poročilo, ko bodo izvedene čisto vse meritve in ko bo znanih več podatkov."

Nadaljnje meritve čez poletje in jesen bodo zelo olajšale določitev onesnaževalcev in njihovih deležev v ozračju kanalske občine, so prepričani še na novogoriški Univerzi.

Valter Pregelj

Foto: BoBo/Borut Živulovič

Zadnji prispevki