Trenutno se predvaja:
22. februar 2021 ob 15:02 Novice

Kdaj bo Vogrsko z Dobravo dobilo optiko?

V občini Renče-Vogrsko je pokritost z optičnim omrežjem precej visoka v primerjavi z ostalimi občinami na Goriškem, čeprav tudi v tem primeru - podobno kot drugod na podeželju - pomeni veliko težavo razdrobljenost uporabnikov.
Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay

Za zdaj je mogoče storitve prek optičnega omrežja uporabljati na približno polovici območja občine, predvsem v Renčah in okoliških naseljih. Velika bela lisa pa ostaja Vogrsko z Dobravo.

O optičnem omrežju se pogovarjajo že več let, obstoječe spletne povezave ne zadoščajo več, saj prihaja do pogostih težav in motenj, se pridušajo na Vogrskem. Optika mora biti po besedah Jožka Kravosa prioriteta: "V teh razmerah covida je to ena od ključnih potreb. Nikoli se ne ve, kakšna bo situacija v prihodnje."

Na območju občine Renče-Vogrsko nameravajo nadaljevati s posodobitvijo omrežja, a o podrobnostih je preuranjeno govoriti, pojasnjujejo na Telekomu. Čaka jih še zalogaj približno 750 do tisoč priključnih točk, dodaja vodja Telekomunikacijskega omrežja zahodna Slovenija Milan Saksida: "Na območju Bukovice, Volčje Drage in Vogrskega so pa stvari v fazi načrtovanja in usklajevanja z občinsko upravo in ostalimi investitorji."

Želijo si pospešiti prizadevanja na tem področju, ampak to je povezano s poslovno odločitvijo ponudnikov, pravijo v občinski upravi Renče-Vogrsko. Župan Tarik Žigon: "Za zdaj sta izrazila željo Telekom, kjer je vodovod in kanalizacija, za odsek Bazara je prišel k nam T-2. Od Telekoma smo prejeli projektno dokumentacijo, od T-2 še pričakujemo, da nam jo predložijo." Da občina dokumentacijo potrdi in nanjo da svoje projektne pogoje, dodajajo še v občinski upravi Renče-Vogrsko.

Javni razpis za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij za t. i. bele lise na Idrijskem, Cerkljanskem, Tolminskem, Kobariškem in Bovškem bodo morali letos spomladi na ministrstvu za javno upravo ponoviti, saj se na zadnjega ni prijavil noben operater. Zaradi neuspeha preteklih razpisov naj bi na ministrstvu pripravljali spremembe poslovnega modela za ogrožena območja.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki