Trenutno se predvaja:
12. april 2021 ob 14:54 Novice

Kdaj na Sviščake po novi poti?

Na občini Ilirska Bistrica bi radi poskrbeli za večjo varnost v cestnem prometu in odcep za priljubljeno rekreacijsko središče Sviščaki iz središča mesta premaknili na njegovo obrobje.
Planinska koča na Sviščakih. Foto: Radio Koper
Planinska koča na Sviščakih. Foto: Radio Koper

Vendar pa se stvari zapletajo. Odcep za Sviščake je ozek in prometno zelo obremenjen, pojasnjuje Župan Emil Rojc: "Tukaj se dnevno zvrsti veliko tovornjakov, ki vozijo les iz gozdov. Istočasno pa so prisotni tudi tovornjaki, ki vozijo gradbeni material iz kamnoloma. Vse to je za prebivalce zelo moteče, pa tudi nevearno za občane, ki uporabljajo to cesto kot sprehajalno pot."

Zato bi odcep radi prestavili proti Globovniku. Nova povezovalna cesta bi bila dolga okrog štiri kilometre, država si je zanjo v proračunu že rezervirala potrebna sredstva. Pri umeščanju v prostor pa so naleteli na težave, saj nekaj lastnikov ne želi prodati svojih parcel. Rešitev iščejo v dveh smereh: "Prvič z dogovarjanjem in iskanjem novih možnih tras. Drugič pa s pričetkom postopka umestitve ceste v prostorski narčrt. Če ne bomo med postopkom dobili soglasja lastnikov, bomo z umestitvijo ceste določili najbolj primerno traso in na tej trasi lastnike razlastili."

Če se stvari ne bodo zapletale, pa bi bila cesta lahko nared čez približno pet let.

Sabrina Mulec


Zadnji prispevki