Trenutno se predvaja:
22. julij 2019 ob 14:41 Novice

Kdo bo podaljšal prvi pomol?

Luka Koper išče podjetje, ki se bo lotilo ene pomembnejših naložb v tem desetletju - podaljšanja prvega pomola. Nova obala za priveze in skladiščenje bo nastala na pilotih.
Radio Koper
Prvi mož Luke Dimitrij Zadel kaže na eno največjih naložb, ki je pred Luko Koper v tem ali prihodnjem letu. Foto: Radio Koper

Pred začetkom gradnje bi morali njihovo nosilnost preveriti s testnim pilotiranjem.

Adriaing in Kolektor CPG sta bila maja po več neuspelih razpis izbrana za testno pilotiranje, ki pa ga v zalivu še ni opaziti.

»Pričetek testnega pilotiranja je predviden v naslednjem tednu,« so v petek odgovorili iz Luke Koper.

Jeklenih pilotov v Kopru pa po naših informacijah še ni. Jože Andrejašič iz Adriainga nam je pojasnil, da jih še pričakujejo, saj da so jih naročili v več tovarnah po svetu. Vsak bo težak tudi do 18 ton, v lapornato dno jih bodo zabijali do 60 metrov globoko, s pomočjo plavajočih pontonov. Testno pilotiranje bo torej le uvod oz. preiskus za nosilnost pilotov, na katerih bo zgrajen podaljšan prvi pomol. Ob in na njem pa novi privezi in skladiščne površine. Konstrukcija iz armiranega betona bo temeljila na več kot 700 pilotih iz jeklenih cevi. Luka je objavila razpis za izbiro glavnega izvajalca ene najpomembnejših naložb v prihodnjih letih. Kdaj se bo gradnja začela, je nemogoče napovedati, tudi zaradi neuspelih javnih naročil, s katerimi se v družbi pogosto soočajo. V Luki so prepričani, da pri gradnji prvega pomola prekomeren hrup ne bo nastajal, varovalke, kot je čas zabijanja, so zapisali tudi v razpisu. Pred dvema letoma sta Luka in Mestna občina Koper začeli oblikovati skupen sklad, kjer naj bi se zbiral denar za omilitvene ukrepe. Občani, ki živijo najbližje luški obali, učinkov sklada še niso zaznali.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki