Trenutno se predvaja:
11. julij 2018 ob 16:58Novice

Kdo bo saniral jez v Sečovljah?

Čeprav ureditev ne bi bila draga, Občina Piran, Direkcija za vode in Sklad kmetijskih zemljišč prelagajo odgovornost drug na drugega.
Sečovlje
Predsednik krajevne skupnosti Sečovlje Denis Fakin na območju pogostih poplav. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Sečovlje

Kdo bo saniral jez namakalnega sistema na potoku Drnica v Sečovljah? V krajevni skupnosti odgovor na to vprašanje iščejo že od poplav lanskega decembra. Takrat so namreč odkopali zemljo na jezu, da je voda lahko odtekla iz stanovanjskih hiš in obdelovalnih površin. Zaradi izkopa kmetje z delovnimi stroji nimajo več dostopa preko jezu na polja na drugem bregu hudournika. Na glavni cesti pa se v času poletne sezone soočajo s prometnimi zastoji. Medtem pa piranska občina, Direkcija za vode in Sklad kmetijskih zemljišč pristojnosti za sanacijo prelagajo drug na drugega.

Ob lanskoletnih decembrskih poplavah so jez na Drnici znižali že drugič v zadnjih letih, pojasnjuje predsednik krajevne skupnosti Denis Fakin: "Jez, ki je sestavni del nekdanjega namakalnega sistema za Vinakoper, smo odkopali in omogočili vodi, da se odmakne in da ne poplavlja več doline."

Prvič jim je pri odpravi škode na jezu pomagala občina. "Ob zadnji poplavi pa se zadeve nikakor ne premikajo, ljudem je onemogočen prehod. In nastajajo problemi." Sanacija jezu nikakor ni finančno zahtevna, poudarja Fakin. Lokalno gradbeno podjetje denimo bi škodo odpravilo za pet tisoč evrov. "Izravnali bi zemljišče in bi omogočili vodi, brez dodatnih stroškov, da bi v primeru takih poplav, ki jih bo vedno več, odtekala."

Kot so nam povedali na piranski občini, so z načrti krajevne skupnosti seznanjeni. Ker pa je vodotok v lasti države, ga je ta dolžna urejati in zagotavljati poplavno varnost. Zato občina skupaj z direkcijo išče rešitev za čimprejšnjo poplavno varno ureditev območja in zagotovitev varnega prehoda preko Drnice.

Jez pa mora najprej sanirati Sklad kmetijskih zemljišč, ki ima tudi vodno dovoljenje za namakalni sistem. Direkcija ga je k odpravi škode tudi pisno pozvala.

In kako na to odgovarja sklad? Po njihovem v tem primeru ni poplavljal namakalni sistem, temveč Drnica. Zanjo je pristojna Direkcija, zato mora ta sanirati tudi jez.

Krog je torej sklenjen, jez ostaja odkopan, kmetje v Sečovljah pa morajo za dostop do svojih polj čakati v kolonah s turisti, ki čakajo na prehod meje s Hrvaško.

Prispevek Lee Širok:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki