Trenutno se predvaja:
13. april 2019 ob 09:01Novice

Kdo in zakaj organizira dobrodelni Istrski sup challenge za delfine?

Mednarodna skupina petih suparjev v maju pripravlja prvi Istrski sup izziv. V tednu dni nameravajo obveslati istrski polotok. Namen akcije je ozaveščanje o pomenu ohranjanja čistega okolja za delfine. Nejasno pa je, kdo je slovenski partner projeka.
Morigenos
Dogodek oglašujejo kot dobrodelen. Zbrani denar bodo namenili mednarodni organizaciji GRD za ohranjanje delfinov in čistega morja s sedežem v Nemčiji. Nenavadno je, da so organizatorji kot lokalnega partnerja GRD-ja v Sloveniji navedli društvo Morigenos. Foto: Morigenos

Pobudnika petdnevnega veslanja na deski okrog istrskega polotoka od Barkovelj do Opatije z dobrodelno okoljsko noto sta izkušena nemška suparja in brata Manuel in Mario Stecher. V ekipo sta povabila tudi veslača Petra Baričeviča iz Kopra, s katerim se poznata še iz časov, ko je eden od bratov živel v Izoli. Baričevič skrbi za promocijo projekta v Sloveniji. Vse donacije so namenjene mednarodni organizaciji GRD, čeprav v Sloveniji na področju raziskovanja delfinov v severnem Jadranu že vrsto let deluje društvo Morigenos. Baričevič pojasnjuje, da sta se tako odločila brata Stecher, ki sta z GRD-jem že sodelovala.

"Ta organizacija se ukvarja s projekti širom po svetu. Eden od teh projektov je recimo na Jadranu in ko to počnejo, vključujejo tudi lokalne organizacije, kot je recimo ta organizacija Val s Hrvaške, in projekt nekako vodijo vzporedno skupaj."

V hrvaškem društvu Val za ohranjanje delfinov so potrdili, da kot lokalni partnerji GRD sodelujejo v projektu Istrian sup challenge. V društvu Morigenos pa z začudenjem pojasnjujejo, da so kot partnerji sicer navedeni, vendar jih ni nihče dejansko povabil k sodelovanju.

Ob tem opozarjajo, da navedbe organizatorjev dogodka, pa tudi GRD-ja, o zgolj peščici delfinov v severnem Jadranu, ki naj bi jih reševali tudi s pomočjo donacij, zbranih z veslanjem okrog Istre, nimajo znanstvene osnove in so zavajajoče. Od organizatorjev bodo zdaj zahtevali pojasnila, zakaj so društvo Morigenos pri oglaševanju dogodka navedli kot lokalnega partnerja.

Lea Širok

V skladu z Zakonom o medijih podajamo dodatno pojasnilo Petra Baričeviča:

»Društvo Morigenos sem, v zvezi s predmetnim projektom, pred približno pol leta osebno kontaktiral po telefonu, pri čemer mi je bilo rečeno, da sodelujejo z mednarodno organizacijo GRD. Posledično so bili pri promociji dogodka »Istrian sup challenge« navedeni kot lokalni partnerji. V zvezi s projektom sem nato še večkrat poskušal stopiti v stik z odgovornimi osebami društva Morigenos, ki pa so bili vedno nedosegljivi. Iz GRD sem nato prejel informacijo, da društvo Morigenos z njimi ne sodeluje več. Ne glede na to poudarjam, da je bilo v vseh promocijah jasno navedeno, da donacije iz naslova projekta prejme mednarodna organizacija GRD, kar se lahko preveri tudi neposredno pri omenjeni organizaciji. Vse navedeno je bilo avtorici prispevka pojasnjeno že pred intervjujem.

Glede na to, da »Istrian sup challenge« predstavlja mednarodni, in ne zgolj slovenski dogodek, je razumljivo, da je vodilni partner projekta mednarodna organizacija GRD. Društvo Morigenos pa je vsekakor še vedno vabljeno, da se dogodku priključi kot lokalni partner.«


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki