Trenutno se predvaja:
10. januar 2020 ob 07:00 Novice

Kmetje lahko prijavijo škodo zaradi neugodnega vremena

Kmetijstva gospodarstva lahko do 15. januarja oddajo prijavo škode, ki so jo imeli lani zaradi neugodnih vremenskih razmer. Obrazce, ki so jih dobili na dom, morajo oddati občinskim komisijam.
Tudi oljkarji, ki imajo svoje Gerke na območjih, kjer je bila poškodvanost zaradi neurij s točo ali neugodnih vremenskih razmer, naj prijavijo škodo. Foto: Radio Koper/Živa Gregorič
Tudi oljkarji, ki imajo svoje Gerke na območjih, kjer je bila poškodvanost zaradi neurij s točo ali neugodnih vremenskih razmer, naj prijavijo škodo. Foto: Radio Koper/Živa Gregorič

Uprava za zaščito in reševanje je kmetijskim gospodarstvom poslala navodila in obrazce za prijavo škode, ki so jo imeli zaradi lanskih neugodnih vremenskih razmer. Kmetijski svetovalci so že lani pripravili smernice in oceno poškodovanosti, kmetje jo morajo zdaj še prijaviti za konkretne parcele oz. kulture.

Sadjarstvo je bilo zelo prizadeto. Po podatkih državnega Statističnega urada je bila na primer letina češenj zaradi močnega deževja, vetra in nizkih temperatur zelo slaba. Podobno je bilo v oljkarstvu, pridelek je bil manjši za okrog 70 odstotkov v Slovenski Istri in kar za 90 odstotkov v Goriških Brdih ter Vipavski dolini. Predsednica Zveze društev oljkarjev Slovenije Maja Podgornik poziva oljkarje, ki so obrazec dobili, naj ga izpolnijo, saj so se zelo trudili, da bi država škodo na oljkah sploh obravnavala.

Kako bo država kmetom pomagala, ni jasno. Možnosti so: znižanje ali odpis prispevkov za zavarovanje, znižanje zakupnin ali prilagoditev ukrepov kmetijske politike. Pri čebelarjih je bilo drugače. Ti so se morali izpolniti le vlogo za finančno pomoč, Agencija za kmetijske trge jim je izplačala dobrega pol milijona evrov.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki