Trenutno se predvaja:
16. november 2019 ob 08:01 Novice

Ko igralni avtomati postanejo glasbila

Nova Gorica in Gorici v Italiji bosta teden dni v znamenju 20. mednarodnega festivala sodobnih umetniških praks Pixxelpoint.
V igralnici in hotelu Park se bodo v okviru festivala igralni avtomati preobrazli v glasbila. Foto: Kulturni dom Nova Gorica
V igralnici in hotelu Park se bodo v okviru festivala igralni avtomati preobrazli v glasbila. Foto: Kulturni dom Nova Gorica

Več kot 38 dogodkov, razstav, gibalnih in umetnostno izzivalnih delavnic, instalacij, filmskih projekcij, elektronskih raziskav med zvokom, okroglih miz in simpozijev bo na trinajstih prizoriščih oblikovalo več kot 70 ustvarjalcev z vsega sveta.

"Preverjena resničnost. Delo na vmesniku se nadaljuje," je tema letošnjega goriškega festivala Pixxelpoint. Izbral jo je kurator Peter Purg, izredni profesor Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, saj razmišlja o tem, da prav na vmesniku potekajo nemara še zadnje prerazporeditve moči pred kapitulacijo človeka pod vsemogočnim strojem, ki krmili čustva, preureja misli in laže čutom. Festival zato še bolj izostreno išče sinergije, a tudi kontraste medijsko-umetniških scen in se ozira na nekatere najsodobnejše ustvarjalne prakse v svetu ter išče njihovo refleksijo tudi v trikotniku med umetnostjo, znanostjo in tehnologijo.

Foto: Kulturni dom Nova Gorica

Med številnimi sodelujočimi umetniki, ki že leta premikajo meje in razumevanje vloge sodobnih umetniških praks, kurator izpostavi nekatere: "Ob že uveljavljenih umetniških imenih, ki jih je izpostavila tudi zadnja Ars Electronica, to so goriški umetnik Marko Peljhan in Matthew Biederman iz Kanade s visokonapetostno instalacijo Zvezdna dolina ter Špela Petrič z na Ars Electronici nagrajenim delom Nociceptor, je tu tudi švedski čarodej vmesnika Hakan Lidbo s svojo igro Alterplex."

Hekerska preobrazba igralnih avtomatov v glasbila, video instalacija Odsevanje kotov, Glasba človek-stroj, Droni so med nami, otroška delavnica Pošastni vrt so samo nekateri naslovi projektov, ki bodo teden dni na festivalu poskušali razkrivati dejstvo, da postaja svet zgolj podoba virtualno zmanipuliranih informacij, ki prek očesa fascinirajo um.

V to prestižno ponudbo letošnje izvedbe se po dveh letih premora vrača tudi festival Pixxemusic, ki bo s koncerti, zvočnimi performansi, inštalacijami, delavnicami poskušal raziskovati in odkrivati resničnost zvočnega ustvarjanja izza različnih vmesnih objektov.
Festival, katerega častni pokrovitelj je minister za kulturo, mag. Zoran Poznič, bodo nocoj ob 20.00 v Mestni galeriji Nova Gorica odprli z razstavo Preverjena resničnost. Pred tem bosta pre-odprtji v Galeriji Agoré v Gorici v Italiji (ob 17.30) in v prostorih Ex-Daimond (ob 19.00).
Z enotedenskim festivalom Pixxelpoint se tudi končuje festivalsko mesto v Novi Gorici.

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki