Trenutno se predvaja:
9. april 2020 ob 12:58 Novice

Ko je osamljenost hujša od strahu

Socialne oskrbovalke, ki opravljajo storitev "pomoč na domu", so v vladnih uredbah povsem prezrte.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Med zaposlenimi, ki so v teh izrednih razmerah povsem zapostavljeni, so tudi socialne oskrbovalke, ki opravljajo storitev "pomoč na domu". V šestih občinah na ožjem Goriškem trenutno oskrbujejo 330 starostnikov. Vsakodnevno so izpostavljene velikemu zdravstvenemu tveganju, po drugi strani pa povedo, da so starejši zelo hvaležni, ker jih v teh razmerah sploh obiskujejo. Srečujejo se namreč z veliko osamljenostjo, ki je hujša od strahu pred neznanim virusom.

Pomoč na domu je prilagojena trenutnim izrednim razmeram, je povedala vodja Centra v Novi Gorici, Bernarda Pirih. Od 460 uporabnikov je pomoč na domu odpovedalo 133 oseb, za katere sedaj skrbijo svojci, ki so morali ostati doma.

Kar precej ljudi je začasno odpovedalo. Ni nujno, da so odpovedali komplet, nekateri so jo skrčili na minimum. Kar potrebujejo, so ohranili. Drugi pa so zaprosili, da nazaj uvedemo storitev, ker so ugotovili, da ne gre.

Ksenija Ličen. Foto: osebni arhiv

"Za nekatere starostnike smo socialne oskrbovalke edine osebe, s katerimi se lahko pogovorijo," nam je povedala Ksenija Ličen, ki opravlja to delo. "To je zdaj opaziti še bolj, ker nismo niti same vedele, da smo toliko potrebne na terenu. Svojci ostajajo doma, tako da smo mi edine, ki vstopamo v domove, da jih potolažimo, jim povemo eno dobro besedo. Naša služba je razvila eno neverjetno kvalitetno dejavnost. Trenutno niti domska oskrba niti svojci ne morejo nadomestiti tega, kar mi počnemo."

Bernarda Pirih zato upa, da bodo tudi oskrbovalke, ki kljub napetim in težkim razmeram ohranjajo veder in požrtvovalen odnos, za svojo delo dodatno nagrajene, saj so jih do sedaj vladne uredbe zaobšle.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki