Trenutno se predvaja:
13. april 2018 ob 14:24Novice

Koliko bo stala uresničitev zamisli o dvigalu na Markovec?

Občina Koper uspešno preskočila prvo birokratsko oviro do dvigala. Avtor predlagane rešitve je naložbo najprej ocenil na 9,5 milijona evrov, v dopolnitvi pa le na 2,6 do 4,1 milijona.
Pogled na stolp proti zahodu oz. Žusterni. Foto: Arhiv avtorja/Studio P i r s s d.o.o.

Jasnega odgovora na to, koliko bo stalo novo dvigalo, ki bi povezalo naselje Markovec z Žusterno in Semedelo, še ni. Projekt je namreč razdeljen v dve fazi: javno in zasebno. Koprska občina mora denar za gradnjo javnega dela dvigala še zagotoviti. Župan Boris Popovič je ocenil, da bo to stalo šest milijonov evrov. Preverili smo, ali je občina že dosegla razlastitev enega od lastnikov, in prišli do presenetljive ugotovitve.

Občina je pred dvema mesecema na Upravno enoto podala vlogo za razlastitev okoli slabih 6000 kvadratnih metrov zemljišča na klifu pred Semedelo. Na javno obravnavo pred dvema tednoma sta bila vabljena tako Milan Mandarić kot Franci Matoz, ki je v zemljiški knjigi še vedno vpisan kot lastnik parcele, ki jo občina potrebuje za uresničitev načrtov z dvigalom. Prav na tej ustni obravnavi pa so stranke obvestili, da občina ne želi razlastitve, ampak le služnost na majhnem delu parcele. Po naših podatkih je upravna enota pred dnevi izdala odločbo, s katero ugotavlja javni interes in služnost. Občina bo torej dobila pravico graditi, zdaj mora pridobiti še gradbeno dovoljenje.

Zakaj Mandarić v zemljiški knjigi še ni vpisan kot lastnik? Sodišče je vpis zavrnilo tudi zaradi vprašanja vzajemnosti, saj je Mandarić ameriško - srbski državljan.

Obvestilo o izidu natečaja in zaključno poročilo o natečaju sta dosegljiva tukaj.

In kako je z denarjem za uresničitev projekta? Razdeljen je v dva dela, javnega in zasebnega. Arhitekt Massimiliano Fuksas v je Kopru dejal, da bi bilo najbolje in najceneje, če bi gradnja obeh potekala brez prekinitev. Koprski župan je ocenil, da bi stal občinski del do višine 50 metrov 6 milijonov evrov. Ob tem je zagotovil, da dobre tri milijone že imajo. Zanimivo pa je, da sta avtorja nagrajene rešitve v prijavi navedla, da bi po njunem mnenju prva faza stala skoraj 10 milijonov. Nato pa sta po opozorilu natečajne komisije znesek skoraj prepolovila, brez, kot piše v poročilu, vidne spremembe idejne rešitve.

Komisija je, razkriva poročilo, med postopkom oklevala, ali bi natečaj zaključila brez podelitve prve nagrade. Njen predsednik arhitekt Vilijem Šantavec nam je danes zagotovil, da ne zato, ker bi bilo z idejo kaj narobe. Slednjo so, po dopolnitvah, vendarle izbrali za najboljšo.

Tjaša Škamperle


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki