Trenutno se predvaja:
9. oktober 2019 ob 12:25 Novice

Komu ali čemu nameniti nekdanji trgovski center Daimond?

Novogoriška mestna občina je povabila k sodelovanju pri zbiranju predlogov o vsebini oz. programu, ki naj bi ga umestili v center mesta. Župan Klemen Miklavič želi programe, s katerimi bi pritegnili mlade.
Radio Koper
Poleti so v dveh etažah že pripravili razstavo, performanse ter druge projekte. Foto: Radio Koper/Meta Škvarč

Pred tremi leti je Mestna občina Nova Gorica na dražbi kupila prostore, v katerih je bil nekoč trgovski center Daimond. Prejšnja uprava je že pripravila načrte za gradnjo urbane tržnice, nad katero sprva niso bili vsi navdušeni, tik pred koncem mandata pa jo je večina svetnikov podprla. Sedanji župan Klemen Miklavič ima drugačne načrte. V centru mesta si želi programe, s katerimi bi pritegnil mlade. Zato je k sodelovanju povabil različne akterje s področja umetnosti, znanosti, tehnologije, podjetništva ter humanizma in jih pozval, naj sami predlagajo vsebine, ki bi bile privlačne za mlade.

Na zadnji seji mestnega sveta so svetniki Liste Mateja Arčona predlagali, da bi o programih oziroma vsebini nekdanjih prostorov v centru mesta razpravljali tudi na seji, ki bo ta mesec. Še vedno pa prepričani, da je bil predlog nekdanjega župana o urbani tržnici dober. Aleš Markočič:

"Jaz mislim, da je bil projekt zelo dobro pripravljen. Konec koncev ga je pripravljal sedanji svetovalec župana gospod Nejc Koradin. Ne vem, zakaj se ta stvar spreminja. Vemo, da vsako ima vsako mesto tržnico v centru in da mesto živi okrog tržnice."

"Tržnica da, vendar ne v teh prostorih," pa meni župan Klemen Miklavič, ki ga skrbi demografska slika Nove Gorice in odhajanje mladih. Zato si tam želi vsebine, ki bodo pritegnile mlajše generacije:

"Mladim je treba odpirati obzorja, odpiramo pa jih z projekti, od biotehnologije do kemije, fizike z umetnostjo in podjetništvom. To so vsebine, ki jih želimo umestiti v te prostore ter vzpodbuditi otroke in mladino k ustvarjalnim praksam."

Prav zato je mestna uprava zbrala predloge širše javnosti o vsebini, s katero naj bi napolnili prostore v centru mesta. Do sedaj takšne prakse ni bilo, poudarja Miklavič.

Novogoričane smo vprašali, kaj želijo imeti v središču mesta: tržnico ali prostore za kreativne prakse:

"Se mi zdi, da tržnica tam ni primerna."

"Jaz imam isto mnenje. Meni se zdi, da ni prostor primeren."

"Mislim, da je odločitev novega župana bolj pravilna kot prejšnji predlog. Menim, da tržnica ne sodi v strog center, ker pač ni dostopa. Zadaj so parkirni prostori zelo omejeni in mislim, da bi jo morali umestiti nekam drugam."

"Tržnica v nekdanjem Daimondu ni pravi prostor, že z vidika logistike, se mi ne zdi primeren."

Kdaj bodo prostori v nekdanjem Daimondu dobili končno podobo in vsebino, je težko reči, so pa poleti v njih že pripravili razstavo, performanse ter druge projekte.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki