Trenutno se predvaja:
31. marec 2020 ob 15:56 Novice

Končno meritve burje na vipavski hitri cesti

Zadnjega pol leta je v Vipavski dolini občutno manj vetrovno. Prav v tem obdobju pa na vipavski hitri cesti potekajo meritve burje, ki so pogoj za izgradnjo protivetrnih zaščit.
Na odseku hitre ceste med Razdrtim in Ajdovščino je že od začetka oktobra šest delnih zapor, vsaka je dolga en kilometer. Tam je skupno nameščenih 60 merilnikov vetra. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Na odseku hitre ceste med Razdrtim in Ajdovščino je že od začetka oktobra šest delnih zapor, vsaka je dolga en kilometer. Tam je skupno nameščenih 60 merilnikov vetra. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Močnejše sunke so izmerili le v zadnjem času, a ne dovolj, da bi z meritvami zaključili. Podaljšali jih bodo do konca aprila, polovična zapora pa na hitri cesti ostaja do sredine maja.

Zaradi meritev so v obe smeri vipavske hitre ceste polovične zapore, ki skupno merijo šest kilometrov. Podjetje Meis skuša že od oktobra zajeti pet pojavov močne burje, ki pa je pihala le kratek čas, razlaga direktorica Marija Zlata Božnar:

"Narava burje v letošnji zimi ni bila taka, da bi posamezne burje trajale dva do tri dni, ampak so se pojavljali zelo kratki odseki oziroma obdobja burje, ki so trajali tudi le dve ali tri ure, a je šlo za močno burjo. Vse te intervale bomo poskusili obdelati in iz njih potegniti zakonitosti, ki smo jih želeli izmeriti v burjah, ki bi trajale 2 do 3 dni, a jih ni bilo."

Kljub temu z merjenjem ne bodo končali, pojasnjuje Božnarjeva:

"Poskusili bomo meriti, dokler se da, saj je možno, da se pojavi še kaka daljša burja, ki bi nam v tem primeru veliko povedala."

Čas meritev bodo podaljšali, napoveduje Marjan Koler z DARS-a:

"Mi skušamo v tem obdobju, nekje do konca aprila, doseči še kak pojav burje. In ker obstaja možnost, da bo, smo dovoljenje za zaporo podaljšali do sredine maja, meritve pa bi potekale do konca aprila."

Ali bo merjenje potrebno ponoviti jeseni, za zdaj ni znano, razlaga Koler:

"Po koncu meritev bo analiza in vse možnosti so odprte."

Sogovorec dodaja, da je zaradi epidemije koronavirusa na tem odseku manj prometa.
Ivana Zajc


Zadnji prispevki