Trenutno se predvaja:
13. avgust 2019 ob 17:08 Novice

Kopališče v Žusterni odprto v zmanjšanem obsegu

Na kopališču v Žusterni znova plapola bela zastava. Voda je ustrezne kakovosti, a pristojni ostajajo previdni. Kopališče bo odprto v zmanjšanem obsegu.
Radio Koper
Varnost kopalcev ne bo ogrožena, zagotavljajo pristojni.
Radio Koper

Ukrep odsvetovanja kopanja pa zaradi previdnostnih razlogov še vedno velja v sosednjem otroškem bazenu. Foto: Mok

Upravljalec kopališča v Žusterni je kmalu po 12. uri spustil rdečo in dvignil belo zastavo. Po več kot 10-ih dneh so tako lahko obiskovalci znova zaplavali v morju. Direktor Zavoda za šport Koper, Duško Madžarović:

"Tam je bila takrat ena velika skupina otrok. Začeli so ploskati in kričati od veselja, tako da je bilo prav prijetno biti v tem trenutku zraven. Bilo je odstranjeno veliko materiala, zamenjali smo prod, tudi prod v otroškem bazenu, očiščeni so bili vsi zidovi."

Kopalna voda je v tem trenutku zelo dobre kakovosti, pravi doktor Milan Krek, predstojnik koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Izpostavlja pa, da ostajajo previdni. Še vedno dobivajo klice zaskrbljenih staršev otrok in zaradi občutljivosti te populacije otroški bazen zaenkrat še ostaja zaprt. Tudi vreme zna še vplivati na to, ali bo bela zastava ostala do konca sezone. Zagotovo bodo do takrat dnevno testirali vodo na iztoku in vodo na bazenu.

"Mi pričakujemo, da bo komunalno podjetje nadaljevalo s svojimi aktivnostmi v zaledju, da bo saniralo morebitne poškodbe kanalizacijskega sistema, če so. Še naprej predlagamo bariero na tem hudourniku ter da se z nje izčrpava vodo iz te bariere in da se jo odvaža na deponijo.

Na iztoku se je nabralo za skoraj 7 kubičnih metrov proda, pomešanega z algami. To je bilo gnezdo bakterij, je pojasnil direktor Komunalnega podjetja Marjetica Alfred Draščič. Vprašanje kako so v meteorno vodo zašle fekalije še ostaja odprto, a vire okužb bodo iskali tudi z mikrobiološkimi analizami.

"Zato bi bil malo bolj previden z izjavo, da je sanirano, da je rešeno. Kajti tista barikada na samem hudourniku, ki je bila postavljena, je ravno razmejila nek morebiten vir, ki prihaja s hriba."

Na črno priključenih kanalizacijskih odtokov zaenkrat še niso našli.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki