Trenutno se predvaja:
14. julij 2019 ob 15:44 Novice

Koprska škofija obnovila pastoralni dom v Strunjanu

V domu, upravljalec je Zavod Sveti Hieronim, bodo dobili prostor predvsem izvajalci pastoralne dejavnosti, ki do sedaj niso imeli primernega prostora za vzgojne, izobraževalne in kulturne vsebine.
Radio Koper/Vesna Potočar Godnič|
Koprska škofija je zaključila enoletno obnovo Pastoralnega doma v Strunjanu, ki ga je pred petimi leti prevzela od frančiškanov. Foto: Radio Koper/Vesna Potočar Godnič

Pastoralni dom Morska zvezda ima 27 sob s kopalnico in sprejme 56 gostov. Uredili so recepcijo, jedilnico, kuhinjo, v kletnih prostorih so sanitarije. V domu je dvigalo. Tri sobe so uredili tudi za invalide, je povedal ekonom Škofije Koper, Tihomir Busija, ki je pojasnil, da načrtov še ni konec:

"Želimo si tudi, da bi uredili eno spodobno župnišče za župnika, kjer bi bila tudi pisarna za župnijo in učilnica za verouk."

Ureditev župnijskih prostor se veseli tudi strunjanski župnik Bojan Ravbar:

"Pastoralni dom je bil zgrajen po fazah in skoraj v celoti brez pravih temeljev. Zato je obnova dobrodošla."

Lotili so se tudi okolice, uredili parkirišča, obnovili vodnjake. Dom bo namenjen predvsem dejavnostim različnih škofijskih in župnijskih skupin, ki bodo izvajale izobraževalne dejavnosti oz. verske, vzgojne, kulturne vsebine, vrata pa bodo odprta za vse. Prostori in gostinska ponudba omogočajo tudi različne obrede in manjše konference. Koprski škof Jurij Bizjak:

"Dom bo namenjen duhovnim vajam in duhovnim obnovam. Druga stvar pa so pastoralne dejavnosti. Potem bo dom namenjen najširšemu, vsakemu."

Naložba je znašala dva milijona evrov, večino denarja so priskrbeli s prodajo premoženja in kmetijskih zemljišč. Pastoralni dom v Strunjanu Morska Zvezda bo prve goste sprejel 20. julija. Deloval bo vse leto. Trenutno imajo tri zaposlene, v prihodnje jih bo vsaj šest. Cena bivanja v domu bo odvisna od programa, okvirno bo znašala od 20 do 50 evrov na dan.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki