Trenutno se predvaja:
11. september 2019 ob 12:56 Novice

Koprske razvojne ambulante v Zeleni park

Zdravstveni dom Koper bo jeseni razvojne ambulante oziroma, po novem, Regijski center za zgodnjo obravnavo, ki pokriva koprsko, kraško in bistriško območje, preselil v stanovanjsko-poslovni objekt Zeleni park 2.
Radio Koper
Regijski center za zgodnjo obravnavo se seli v Zeleni park 2. Najeli so opremljene prostore, 13-članska izpopolnjena ekipa bo po novem delala na 500 kvadratnih metrih površine. Foto: Mateja Brežan/Radio Koper

V razvojni ambulanti z vključenim centrom za zgodnjo obravnavo v Kopru so lani obravnavali 650 predšolskih otrok in številke naraščajo. Sedeči način življenja in odraščanje z elektronskimi napravami v rokah ne ovirajo zgolj gibalnega razvoja, opozarja vodja, pediatrinja Martina Trobec Kralj:

"K nam prihaja vse več otrok s težavami na področju pozornosti, komunikacije in socialne interakcije. Vedno več je otrok z govorno jezikovnimi težavami. In nenazadnje, naši otroci so tudi gibalno vedno manj zmožni."

Prav letos so se pravi čas uspeli kadrovsko izpopolniti:

"Z začetkom letošnjega leta so se nam pridružile nove sodelavke, in sicer specializantka klinične psihologije, socialna delavka, specialna pedagoginja, medicinska sestra in logopedinja. Dodatno pa še delovna terapevtka."

Nove prostore v Zelenem parku 2 bodo uredili predvidoma oktobra. Do njih bo moč priti tudi z dvigalom neposredno iz garažne hiše, kjer bodo za uporabnike rezervirana parkirna mesta.

"Vsaka terapevtka bo odslej imela lasten prostor, kjer bo obravnavala otroka, hkrati pa bomo dobili tudi večji skupni prostor, ki bo namenjen timskim sestankom, na katerih se povezujemo s strokovnimi delavci vrtcev, s predstavniki CSD, pa tudi s starši. Hkrati bomo pridobili tudi telovadnico in organizirali predavanja za starše in strokvone delavce. Pa tudi skupninske vaje z otroki z gibalnimi težavami."

130 kvadratnih metrov v domu v starem mestnem jedru bodo namenili dvema ambulantama družinske medicine. Programa sicer nista nova, pojasnjuje Vanja Kosmina Novak:

"Predvsem z namenom, da bi razbremenili že obstoječe polne ambulante. Da bi ljudje prehajali k zdravnikom, ki imajo še prostor za opredeljevanje."

Med naslednjimi cilji je pridobitev tudi programa centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov, kasneje tudi odraslih.

"To je na Obali spregledano področje. Glede na to, da so to dejavnosti, ki bi se lahko dopolnjevale, razmišljamo o temu, da bi bili na isti lokaciji."

Občina pa je že dejavna glede lokacije za nov zdravstveni dom, za katerega bi, po ocenah, potrebovali vsaj 10 tisoč kvadratnih metrov. Menda tak prostor omogoča območje parkirišča za poslovno zgradbo Barka.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki