Trenutno se predvaja:
17. april 2021 ob 07:33 Novice

Koprski ZRS bo sodeloval pri obsežni mednarodni raziskavi o blaginji otrok

Znanstveno-raziskovalno središče Koper je postalo partner v projektu Coordinate iz razpisa Obzorje 2020. Eden ključnih ciljev projekta, pri katerem sodeluje 19 partnerjev, je izvedba obsežne pilotne raziskave o blaginji otrok v izbranih evropskih državah.
Strokovnjaki bodo spremljali odraščanje otrok v dveh skupinah in iz različnih zornih kotov. Foto: Pixabay
Strokovnjaki bodo spremljali odraščanje otrok v dveh skupinah in iz različnih zornih kotov. Foto: Pixabay

Vodilni partner je Univerza v Manchestru, s katero je v preteklosti ZRS že večkrat sodeloval.

Gre za obsežen in pomemben projekt evropske raziskovalne skupnosti, trajal bo 25 let. V tem času bodo strokovnjaki spremljali odraščanje otrok v dveh skupinah in iz različnih zornih kotov. Iz Inštituta za družboslovne študije na Znanstveno-raziskovalnem središču Koper, doktorica Mateja Sedmak: "Torej, različni vidiki njihove blaginje, odraščanje v domačem in v šolskem okolju. Zbrani podatki naj bi bili osnove za oblikovanje zdravstvenih, šolskih, socialnih politik, tako na ravni EU kot posameznih držav članic."

Koprski ZRS je zadolžen za komunikacijske in logistične zadeve, da bo 19 partnerjev nemoteno komuniciralo. Znanstvene rezultate bodo predstavili javnosti in politiki. Sodelovali bodo tudi pri pripravi ustrezne metodologije, ki se bo izvajala na enak način za pridobivanje podatkov v vseh državah.

"Trenutno imamo čas preveriti izvajanje te raziskave v šestih državah Evrope, kjer bodo pričeli z raziskavami. Mi se bomo vključili v izvajanje v tisti točki, ko bomo dobili zeleno luč s strani Evrope. Lahko pa rečem, da nas je strateški forum na ravni Evrope že uvrstil v prioritete za financiranje in če bo šlo tako gladko kot doslej, bi se lahko raziskovanje začelo že v dveh letih."

Sedmakova je še izpostavila izredno pomembno strategijo etičnega protokola in upravljanja s podatki, ki je za raziskovalce ključna in ji namenjajo posebno pozornost. 19 evropskih organizacij je za prvi del projekta skupaj prejelo pet milijonov evrov.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki