Trenutno se predvaja:
17. junij 2019 ob 14:07 Novice

Koprskih sodnic niso želeli varovati

Napad na mariborsko sodnico, ki ga kriminalisti opredeljujejo kot poskus umora in preiskavo vodijo v več smeri, sproža tudi vprašanje o tem, kako sodniki doživljajo grožnje ter kako jih lahko država zavaruje.
Pixabay|Ružičeva je bila sodnica tudi v nekaj odmevnih primerih.
Kaj je motiv za napad na mariborsko sodnico, še ni znano.

Groženj sodnikom tako na okrožnem kot okrajnem sodišču koprskega okrožja je vedno več, pravi predsednica Darjan Srabotič:

"Sodniki so bili deležni groženj po telefonu in pa tudi v pisni obliki. To se je dogajalo predvsem zaradi maščevanja ali nestrinjanja s sodniškimi odločitvami. Zgodilo se je tudi, da so eni izmed sodnic poškodovali osebni avtomobil, prišlo je tudi do anonimnih groženj. Sodnica je celo opazila osebo, ki ji je grozila in se tudi gibala okoli njene hiše."

Obravnavali so tudi primer, ko so sodnico fotografirali in ji sledili zunaj sodne stavbe, ter grožnjo, da bo sodnica ob življenje. Zato so podali predlog na Policijsko upravo Koper za odreditev varovanja za dve sodnici:

"Obe prošnji sta bili zavrnjeni, ker so ugotovili, da ne gre za neposredno fizično grožnjo sodnicam. Sodnici nista bili deležni osebnega varovanja, ki je po zakonu možno."

Na sodišči so bili takrat zelo presenečeni in razočarani. Sami so sicer poostrili varnostno službo. Srabotičeva obžaluje, da sami na sodišču nimajo možnosti odredbe varovanja:

"Kaj pomeni neposredno ogrožanje sodnika? Lahko so to samo grožnje, hitro pa lahko preidejo v fizično nasilje. Zato sem mnenja, da sodnik, ki se počuti ogroženo pri svojem delu in oceni, da sodniške službe ne opravlja tako, kot bi moral, mora o tem takoj obvestiti predsednika. Ta bi moral imeti ustrezna pooblastila, da lahko odločitev določi sam. Na žalost temu ni tako, zato smo razočarani in se ne počutimo, da smo varovani s strani države, za katero delamo."

Trenutno nihče od sodnikov koprskega okrožja nima varovanja policije.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki