Trenutno se predvaja:
15. april 2021 ob 17:43 Novice

KPK:  Aleksandra Pivec o plačilih za prenočevanje v Izoli ni govorila resnice

Komisija za preprečevanje korupcije ugotovitev preiskave o ravnanju nekdanje kmetijske ministrice ob službenih obiskih v Izoli vsaj uradno ni objavila. Potrdili so nam še, da je Pivčeva zoper ugotovitve KPK vložila tožbo na upravno sodišče.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

KPK je lani vzela pod drobnogled obiske takratne ministrice Aleksandre Pivec v Izoli in stroške za prenočevanje njenih sinov, potem ko je prišlo v javnost, da je račune poravnala izolska občina. Tam tega ne zanikajo.

Župan Danilo Markočič je že večkrat pojasnil, da so bile sobe v obeh primerih rezervirane za delegacijo ministrstva oziroma ministričinega varovanja. Ko jim je komisija septembra lani po medijskem razkritju poslala izpisek iz knjige gostov, so dejansko ugotovili, da so hotelske storitve koristili ministričini družinski člani oz. z njimi povezane osebe. "Občina Izola je ministrico nemudoma pozvala, da na račun občine nakaže zneske, ki jih je hotel Marina zaračunal občini, skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi. 15. septembra 2020 je gospa Pivec vse stroške občini tudi povrnila."

Pred tem je ministrica zatrjevala, da njena sinova junija lani nista prenočila v hotelu, čeprav je bilo to sprva predvideno, namesto njiju pa naj bi v sobi prespala njena varnostnika, kar pa so na policiji zanikali. Protikorupcijska komisija je potrdila, da je nekdanja ministrica javnosti in medijem posredovala neresnično izjavo.

S tem ko je med drugim prejela korist za svoja družinska člana in tega ni prijavila ministrstvu, pa je ravnala tudi v nasprotju s pravilnikom o omejitvah in dolžnostih funkcionarjev v zvezi s sprejemanjem daril. Komisija je zaznala korupcijska tveganja še v primeru obiska na Krasu. Aleksandra Pivec zadeve ne komentira.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki