Trenutno se predvaja:
8. februar 2018 ob 12:59Novice

Krajinski park Sečoveljske soline zaradi arbitražne sodbe manjši

Ker je arbitražno sodišče odločilo, da so zemljišča na levem bregu Dragonje hrvaška, mora slovenska vlada spremeniti mejo krajinskega parka. Hrvati ne bodo dobili solnih polj, ampak mokrišča.
Krajinski park Sečoveljske soline bo manjši za 48 hektarjev, na sliki pokaže direktor Solin Klavdij Godnič. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Če se Krajinski park danes razteza na 750 hektarjih, bo po sprejetju spremembe na vladi manjši, pravi direktor družbe Soline Klavdij Godnič. "To pomeni, da bo za 48 hektarjev manjši, to je približno 7 odstotkov. To je celoten del levo od Dragonje."

Hrvati bodo dobili mokrišče, še pravi Godnič. "Mokrišče, ki je tako kot ostali del v okviru Ramsarske konvencije vključen v mednarodni seznam mokrišč, je tudi del Nature 2000 in na celotnem območju mi izvajamo naravovarstveni monitoring."

Kaj bodo sosedje na novo pridobljenem zemljišču, Godnič ne želi špekulirati. Spomni pa, da so imeli pred leti v bližini načrte za vodni park.

Podjetju Soline se utegne zgoditi še ena sprememba. Njegov lastnik Telekom proučuje možnost, da bi dal Lepo Vido v upravljanje Istrabenz Turizmu. Tako je nedavno napovedala Lidia Glavina, predsednica Slovenskega državnega holdinga in nadzornica v Telekomu. Tam so nam pojasnili, da bi šlo le za oddajanje v upravljanje in ne za priključitev centra dobrega počutja - slednji pa bi ostal v lasti družbe Soline. A dogovor še ni sprejet.

Tjaša Škamperle


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki