Trenutno se predvaja:
10. september 2019 ob 12:26 Novice

Kras odhaja iz Sečovelj

Sežansko mesnopredelovalno podjetje Kras bo iz obrata Sečovlje v Dragonji, ki ga domačini poznajo predvsem kot klavnico, kmalu izselilo proizvodnjo, objekt pa prodalo.
MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sedemnajst delavcev se na delo že vozi v Kromberk, kamor nameravajo postopno preseliti še razsek in proizvodnjo izdelkov iz svežega mesa. Foto: Kaja Sajovic/MMC (slika je simbolična)

Odločitev o selitvi proizvodnje iz Dragonje v Kromberk je bila sprejeta kmalu po lastniških spremembah v Krasu Sežana. Po nakupu tega podjetja je Jata Emona, ki je že dalj časa lastnica tudi družbe Pivka Perutninarstvo, ta pa nekdanjega Mipovega obrata v Kromberku, svoja prizadevanja usmerila v izkoriščanje sinergij proizvodnih zmogljivosti. Klavnice v sečoveljskem obratu že dolgo ni več, v Kromberk pa so že preselili tudi del preostale proizvodnje, skupaj z nekaj stroji, opreme in delavcev. Delodajalec je z njimi opravil ločene individualne pogovore, zagotavlja jim organiziran avtobusni prevoz, obljubil pa je tudi, da bo skušal poiskati še kake boljše rešitve. Zaradi selitve ni nihče izgubil službe, nekaj delavcev pa je odšlo na lastno željo. V Krasu dvomijo, da je selitev obrata edini razlog za njihov odhod, je pa načrtovana sprememba verjetno pospešila odločitev za prekinitev delovnega razmerja. Živilskih delavcev v proizvodnji namreč primanjkuje, zato službe načeloma ni težko najti. V Dragonji so sicer imeli težave s pridobivanjem novega kadra že pred selitvijo, na nivoju celega podjetja pa trenutno potrebujejo vsaj 20 dodatnih proizvodnih delavcev. V obratu Sečovlje dela še 14 redno zaposlenih in 24 agencijskih delavcev. Selitev bo končana predvidoma do konca leta.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki