Trenutno se predvaja:
19. november 2020 ob 12:00 Novice

Kraševci se bodo še naprej trudili za čezmejno zaščito in kakovost terana

Slovenija se ne bo pritožila na odločitev Splošnega sodišča Evropske unije, da zavrne njeno tožbo glede terana. Rok je potekel danes. V konzorciju kraških pridelovalcev terana takšni odločitvi ne nasprotujejo. 
Foto: Radio Koper/google
Foto: Radio Koper/google

Pri presoji, ali se pritožiti na odločitev sodišča, so po beseda kmetijskega ministra Jožeta Podgorška iskali odgovor na tri vprašanja: kolikšna je verjetnost uspeha pritožbe, kaj s tem pridobijo Slovenija in slovenski vinarji ter s katerimi ukrepi še lahko pomagajo teranu:

"Menimo, da je ta pot za same pridelovalce pomembnejša kot je nadaljevanje sodnega boja. Ta je po preučitvi vseh gradiv in sodbe negotov. Ocenili smo, da je možnost za uspeh s pritožbo majhna in da je boljše, če pomagamo na drugačen način."

V konzorciju kraških pridelovalcev terana odločitev podpirajo, pravi predsednik Boris Lisjak in napoveduje, da bodo delali na čezmejni zaščiti in kakovosti terana:

Ne more vsak kmet na Krasu imeti terana, če se ne potrudi dovolj. To je bil glavni poudarek naše zaščite, ne more biti vsako vino teran."

Drugačnega mnenja je profesorica na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, Tatjana Košmerl, ki je pričakovala pritožbo na odločitev sodišča.

"Evropska komisija ima dvojna merila, zato bi morala Slovenija vztrajati pri svojem," je ocenila.

Odločitev sodišča bo zdaj postala pravnomočna, zato bodo na hrvaških policah še naprej lahko prodajali teran z napisom 'hrvatska Istra', na slovenskih pa je lahko pristoten le 'kraški teran', saj so ga pridelovalci zaščitili kot kolektivno blagovno znamko.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki