Trenutno se predvaja:
28. marec 2020 ob 12:00 Novice

Kultura v času virusa ne spi

Zaradi epidemije koronavirusa so se kulturni sporedi spraznili. Kljub temu primorska gledališča in literati stik s svojimi gledalci in bralci ohranjajo prek spleta. 
Foto: SNG Nova Gorica/Damir Ipavec
Foto: SNG Nova Gorica/Damir Ipavec

Gledališča so zaprta, a ne mirujejo. Igralci SNG Nova Gorica berejo pravljice, posnetke pa gledališče objavlja na svojih družabnih omrežjih, razlaga umetniški vodja Marko Bratuš in dodaja: "Drugi del pa je to, da smo se odločili odpreti svoj arhiv in na spletu ponujamo ogled predstav. Da se pogledati, denimo, znamenito Plešasto pevko. Je pa res, da je srž našega udejstvovanja ravno to, da so gledalci in igralci v istem prostoru v istem času, kjer se zgodi čarovnija. Tako da je to res nek slab približek tega, kar lahko gledališče ponuja."

Na gledalce ni pozabilo niti Gledališče Koper, pravi koordinator in organizator kulturnih programov Matej Sukič: "Že prvi dan karantene smo začeli s projektom Gledališče je doma, ki poteka na naši Facebook strani. Ljubitelji gledališča tam vsak dan najdejo nagradna vprašanja, ob sredah in nedeljah pripravljamo pravljice za zajtrk, kosilo in večerjo. Ob sobotah ob 10.30 imamo v živo skok v pravljico z Igorjem Štamulakom, ob torkih pa Gregor Geč pripoveduje zgodbe o človekovem najboljšem prijatelju."

Poleg tega pripravljajo humorne intervjuje z gledališkimi liki in bralne uprizoritve, na spletni strani pa objavljajo posnetke nekaterih predstav. Več književnikov na družabnih omrežjih v živo bere svoja dela. Med njimi je tudi goriški pesnik David Bandelli. Videopoezija je po njegovem mnenju v tem času pomembna: "Z njo vzdržujemo stike, omogoča nam močnejšo refleksijo tega, kar se trenutno dogaja. Nekateri so sami, drugi so v stiskah, poezija pa nudi beg in rešitev. Tako se povezujemo in kulturi omogočamo, da ne spi."

Nove družbene razmere prinašajo nove umetniške prakse.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki