Trenutno se predvaja:
3. maj 2021 ob 15:13 Novice

Labodjemu paru v Kopru odnesli mladičke

Policija preiskuje, ali so bili morda na delu trgovci z labodi.
Foto: Radio Koper/Lea Širok
Foto: Radio Koper/Lea Širok

Labodjemu paru, ki letos že drugič zapored gnezdi na koprski Bonifiki, so neznanci ponoči odnesli vseh sedem mladičkov, starih komaj dva dni. Prostovoljke in prostovoljci, ki so tudi lani s 24-urno stražo poskrbeli, da so vsi mladički odrasli, so prav danes nameravali znova vzpostaviti stražo ob gnezdu.

Včeraj zvečer so še do poznega počakali, da je samica mladičke zaščitila pred mrazom, zgodaj zjutraj, ko so se vrnili, pa je bilo gnezdo že prazno, pojasnjuje prostovoljka Jasmina Čuturič, ki je tudi lani organizirala prostovoljno stražo za mlado labodjo družino. "Grozljivka. Mladičev nikjer, vse pobrano, starša pa nedaleč stran kličeta mladiče. Pri samcu smo opazili nenavadno premikanje, kaže, da je prejel brco v sprednji del. Namesto, da bi bili ponosni, da si je labodji par izbral za dom Koper in ju zaščitili s kamero ali čuvajem, ne znamo poskrbeti za njuno varnost. To je že tretje leto, da se v Kopru dogaja tragedija s to labodjo družino."

Kdo bi lahko naredil takšno zavržno dejanje, raziskuje policija. Prostovoljci, ki jih je dogodek vidno prizadel, medtem pozivajo storilce, naj mladičke vrnejo, saj drugače nimajo možnosti za preživetje. Prav tako pričakujejo, da se bo odzval okoljski inšpektor, ki so ga obvestili o dogodku. Labodi so zaščitena vrsta, kazen za nezakonito ravnanje z njimi je od šest mesecev do pet let zapora.

Lea ŠirokZadnji prispevki