Trenutno se predvaja:
19. november 2019 ob 14:36 Novice

Ladja sredi zaliva čaka že več kot mesec dni

Sredi zaliva je že več kot mesec dni zasidrana ladja, ki čaka dovoljenja za odvoz tovora iz pristanišča. Čakanje na tovor ni posebnost v pomorskem svetu, a ker gre v tem primeru za živali, ki so v pristanišču že več kot mesec dni, je primer poseben.
Sredi zaliva je že več kot mesec dni zasidrana ladja s posadko, ki čaka dovoljenja za odvoz tovora iz pristanišča. Foto: Radio Koper
Sredi zaliva je že več kot mesec dni zasidrana ladja s posadko, ki čaka dovoljenja za odvoz tovora iz pristanišča. Foto: Radio Koper

Ladja Mira je v Koprskem zalivu zasidrana od desetega oktobra. Iz pristanišča bi morala odpeljati živali, ki jih je kupec kupil na Madžarskem, a od izraelskih oblasti, kamor je bil tovor namenjen, ni dobil uvoznih dovoljenj, pravi agent Zlatan Čok. "Tu mu je ostala pošiljka 220 glav živine, goveda, ki je ni mogel odpeljati. Do sedaj ni uspel pridobiti dovoljenj. Zato se je odločil, da bo živali s tovornjaki odpeljal v Romunijo, a tudi za to potrebuje dovoljenja Veterinarske uprave."

Čok upa, da ne bo potrebno urediti dokumentacije povsem na novo. "Gre za žive živali, čas je izjemno pomemben, to smo jim tudi že povedali." V tem času so živali v hlevih koprskega pristanišča. Ti hlevi so namenjeni za tranzitni promet, ne za dolgo hlevljenje.

Posadka je medtem na ladji. "Del posadke se je moral zamenjati, nekaj je bilo bolnih, ladjar čaka tudi nekaj rezervnih delov." Čok opaža, da je svetovni trg prevoza živali na psu, "zaradi problemov v Libanonu, Siriji, Maroku, Alžiriji, povsod so problemi, ne kupujejo živine. Ampak to se bo moralo spremeniti, saj bodo sicer ljudje lačni."

Kupec je imel do sedaj že okoli 50 tisoč evrov stroškov. V najslabšem primeru bo dvignil roke od tovora, ki bi v tem primeru ostal v Kopru.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki