Trenutno se predvaja:
2. december 2020 ob 10:05 Novice

Lanthierijev park v Vipavi je dobil novo podobo

Vipavski Lanthierijev park je dobil novo podobo. Občina Vipava ga je celostno prenovila, za kar je namenila pol milijona evrov.
Foto: Facebook/Goran Kodelja
Foto: Facebook/Goran Kodelja

Baročni park Lanthierijeve graščine, ki je razglašen za spomenik državnega pomena, so uredili leta 1762. Na vhodu je bil portal, krasili so ga vodnjak in kipi baročnih dečkov, njegova os pa je segala do Goriške ceste. Kasneje je izgubil svojo prvotno podobo. Želja po prenovi parka je stara vsaj četrt stoletja, kolikor je stara tudi vipavska občina, je dejal župan Goran Kodelja.
"V vseh teh letih smo imeli precej usklajevanj z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, kako bi ta park uredili. In v zadnjem obdobju smo se uspeli dogovoriti. Pripravili smo najprej idejno zasnovo in potem naredili projekt, ki je dobil podporo vseh soglasodajalcev."

V okviru polletne prenove so uredili vse pohodne poti.

"Sledili smo Lanthierijevi osi, kot je bilo urejeno že v 17. in 18. stoletju. Hortikulturno je vse preurejeno, v parku bodo odslej lepo urejene zelenice. Največji poudarek celotni zgodbi pa daje nova, zelo domiselno zasnovana razsvetljava, ki je v tem delu doslej Vipave ni bilo. Ko se je zvečerilo, je bila tema."

Park obdajajo novi pločniki in javna razsvetljava, pridobili so tudi dodatna parkirna mesta. Naložbo bodo sicer dokončno zaključili spomladi, ko bodo izvajalci poskrbeli še za ozelenitev parka.

Karin Zorn Čebokli


Zadnji prispevki